Apelsinbräserade kotletter med lök- och citruskompott

Ingredienser till 4 portioner

4 fläskkotletter
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk flytande matfett
1 dl koncentrerad apelsinjuice
½ dl vatten
2 msk citronsaft, pressad
½ dl vitt vin
salt och malen vitpeppar

Lök och citruskompott:

2 apelsiner1 rödlök, skivad
1 vitlöksklyfta, hackad
3 dl hela tomater, konserverade
1 dl vitt vin
1 dl svarta oliver
salt och malen svartpeppar

3 dl vatten
1 tsk salt
3 dl couscous

Gör så här

Fräs lök och vitlök i matfett i en traktörpanna. Tillsätt juice, vatten, citron och vin. Krydda med salt och peppar. Koka upp. Lägg i köttskivorna och se till att vätskan täcker. Späd eventuellt med mer vatten. Sjud ca 20 minuter.

Skala apelsinerna med kniv och skär klyftor mellan hinnorna. Koka ihop rödlök, vitlök, tomater och vin. Tillsätt apelsinklyftor och oliver och låt allt bli varmt. Krydda med salt och peppar.

Koka upp vatten och salt och häll över couscousen. Rör om och låt svälla under lock 3 minuter.

Recept: Svenskt kött Foto: Arne Adler