Den som väntar på något gott, väntar ofta på ett långkok

Det stämmer i alla fall utmärkt på detta kalvbogsrecept för det är ett riktigt långkok i två scener. Så börjar du i tid har du (och dina gäster) något riktigt trevligt att se fram emot. Det bästa med receptet är att du kan göra så mycket annat än att stå och passa grytorna vid spisen.

Ingredienser (4 pers)
1,2 kilo kalvbog
salt och svartpeppar
3 hackade schalottenlökar
2–4 hackade vitlöksklyftor
2 lagerblad
En rejäl näve färsk timjan
2 dl krossande eller passerade tomater
2 dl vitt vin
2-3 msk enklare cognac
2-3 msk koncentrerad tomatpuré
2 msk rårörssocker

Gör så här kvällen innan
1. Lägg ett lager med schalottenlök, vitlök, lagerblad och timjan i botten av en emaljerad gryta. Skvätt lite cognac över allt.
2. Krydda kalvbogen med salt och svartpeppar och lägg sedan i grytan. Häll tomaterna och vinet runtom.
3. Lägg sedan på locket, ställ in allt i kylskåpet. Lägg dig.

Gör så här morgonen efter
1. Sätt ugnen på 80-90 grader. Ställ in grytan i nedre delen av ugnen, och åk till jobbet.
2. Låt grytan stå och småputtra i ugnen medans du gör andra viktigare saker i 8-10 timmar.
3. Tag ut grytan ur ugnen och lyft ur kalvbogen som nu är så mör att den faller i bitar.
4. Tillsätt ett par tre matskedar med en riktigt koncentrerad tomatpuré och några matskedar rårörssocker.
5. Sära köttet med hjälp av några gafflar medan såsen reduceras och den färska pastan kokar.
6. Servera allt med mängder av parmesan och nymald peppar.