Kokt kalvhögrev med spansk mandel, lökkompott, gröna oliver och sardell

Ingredienser (4 pers):

ca 600-800 gram benfri högrev
2st morötter
1 vitlök,
timjan och lagerblad
hel svartpeppar
5 stora gula lökar
100g spansk mandel
100g stora gröna oliver med kärna
8 st sardell filéer
Balsamico vinäger, salt , peppar och olivolja
1 liten bunt persilja

Gör så här:

Skölj högrevet under kallt vatten. Bryn köttet i en gryta. Fyll på med kallt vatten så att det täcker. Koka upp så det skummar ordentligt. Skär morötter och lök i 3 cm bitar och kom dem i samman med timjan, 4 st lagerblad och 1 msk hel svartpeppar. Låt köttet skuda försiktigt i ca 1 ½ timme. Skala resten av lökarna och finsnitta dem. Bryn dem med olja i en panna på medelhög värme under lång tid så de får en karameliserad yta. Rosta mandeln och grovhacka den. Skär med en liten skalkniv köttet från oliverna. Hacka sardellen och vänd dem samman med mandel, lök och oliver. Smaka av med balsamicovinäger och hackad persilja, salt och peppar. När köttet är klart lyft det upp och låt det vila 10 min. Plocka köttet i långa strimlor så det följer fibrerna. Vänd köttet tillsammans med lökblandningen och smaka till med ev mer salt etc.

Servera gärna med rotfrukter eller en god tomatsallad.