Apelsinstekt fläskkarré på sydamerikanskt vis

Ingredienser

8 portioner

1 kg fläskkarré, benfri, putsad
3 dl juice Tropicana Breakfast Ruby
1 msk pressad limesaft
3 hela kryddpepparkorn
10 hela svartpepparkorn
1 lagerblad
½ tsk malen spiskummin
½ msk salt

Gör så här:

Skär karrén i bitar och bryn i stekpanna. Lägg över i en gryta och tillsätt övriga ingredienser. Sätt ett lock på grytan och låt den puttra i ca 40 minuter.

Till servering:

Marinerad lök
Tortilla
Marinerade svarta bönor
grov bulgur eller grönt vete

 

Foto: Arne Adler

Karré med dijon- och grönpepparsås

 

 

Ingredienser

4 portioner

4 skivor benfri fläskkarré á 125 g
1 msk smör
salt och malen vitpeppar

 

Sås:

2 msk schalottenlök, finhackad
1 msk smör
2 dl mörk oxbuljong
1 dl crème fraiche
1 msk fransk senap
1 msk soja
1 msk konserverad grönpeppar

Gör så här:

Fräs lök i smör. Häll på buljong och rör ner crème fraiche och senap. Koka ihop några minuter. Tillsätt soja och grönpeppar.

Stek köttet i smör på medelvärme 3 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.

Lägg köttet i såsen. Hetta upp.

Citron- och korianderkryddade spett med stor couscous och harissadressing

Ingredienser

8 bufféportioner
500 g färsk skinka, i 8 långa, smala remsor

Kryddblandning:

1 tsk korianderfrö
rivet skal av 2 citroner
2 msk mango chutney
½ tsk salt

Du behöver också:

8 träspett, blötlagda

Dressing:

2 röda paprikor, rostade
3 msk olivolja
1 tsk harissa eller chilipasta
½ tsk salt
vatten

Couscous:

3 dl stor couscous
1 tsk gurkmeja
½ tsk salt
3 vårlökar, skivade
30 g russin
30 g aprikoser, i bitar
30 g cashewnötter, grovhackade
200 g körsbärstomater, halverade
1 msk färsk mynta, grovhackad

Gör så här

Kryddblandning:

Stöt korianderfrön i mortel. Blanda med citronskal och mango chutney.

Trä köttet på spett och pensla med kryddblandningen. Salta och grilla spetten cirka 3 minuter per sida.

Dressing:

Mixa paprika med olja och harissa. Salta och späd med vatten till önskad konsistens.

Couscus:

Koka upp vatten med gurkmeja och salt. Koka couscousen mjuk cirka 15 minuter. Häll av och kyl med kallt vatten.

Blanda lök, russin, aprikoser, nötter och tomater med couscousen. Tillsätt mynta och häll över dressing.

Recept från Svenskt Kött i samarbete med Malin Söderström. Foto: Stefan Andersson/Söderberg argentur

Klassisk grillkotlett med ben

En klassisk kotlett med ben är perfekt på grillen. Vår Grill´it kotlett är färdigmarinerad och passar utmärkt dagar då men inte känner för att joxa med marinaden själv. Så enkelt det bara kan bli, några minuter på grillen på varje sida. Och servera med goda tillbehör.

Grilla tillbehören samtidigt!

En smart extrautrustning till din grill är en behändig grillkorg som gör att du kan servera läckra grönsaker till köttet. Pensla lite neutral olja eller grillolja på majkolvar, sparris, broccoli, aubergine eller zucchini och lägg dem i korgen. Potatis? Svep in dem i folie och lägg dem direkt på gallret. Busenkelt och när de är färdiga skär du bara ett kryss rakt igen foliet och klickar i lite smör eller varför inte lite sauce verte?

Sause verte är en enkel god kall sommarsås som passar lika bra fläskkött som sallader och fisk. Användbar med andra ord. Och snabbt går det också. Lägg allt i en mixer och låt den sedan göra jobbet!

Ingredienser:

2,5 dl gräddfil

0,5 dl majonnäs

100 gram spenat

4–5 msk hackade färska kryddor som gräslök, dill, körvel och dragon

2 tsk dijonsenap

salt och peppar

 

Basilikamarinerad rostbiff

Foto: Kent Jardhammar

Ingredienser

6 portioner

1 kg rostbiff
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar

 

Marinad:

2 krukor färsk basilika, hackad
1 dl olivolja
2 krm salt
1 krm malen vitpeppar
1 msk vitvinsvinäger

2 msk kapris
2 röda lökar, finhackade

Italiensk risotto:

2 schalottenlökar, hackade
3 msk smör
6 dl avorioris
1,2 liter kalvbuljong, varm
200 g rensad Karl Johan, i bitar
50 g parmesanost, grovt riven
250 g sockerärter, strimlade
2 tomater, tärnade
salt och vitpeppar

Garnering:

sallat och färska örter, hyvlad parmesan

Gör så här

Värm ugnen till 125º.

Gnid in köttet med salt och peppar och lägg i en ugnssäker form. Stek med digitaltermometer i nedre delen av ugnen till innertemperatur 55º.

Låt vila 15 minuter i folie och låt sedan kallna. Skär i tunna skivor.

Blanda basilika och olja. Tillsätt salt, peppar och vinäger.

Lägg upp skivorna på uppläggningsfat. Strö över kapris och rödlök och häll över marinaden. Täck med plastfilm och ställ kallt ca 2 timmar.

Smält 1 msk smör i en kastrull. Fräs lök, tillsätt ris och fräs ytterligare någon minut. Slå på buljong, lite i sänder allt eftersom det kokar in. Rör regelbundet i riset. Sjud tills det har en krämig konsistens.

Stek svamp i smör och blanda med ris, tillsätt parmesan, sockerärter och tomater. Krydda med salt och peppar.

Tips: Karl Johansvampen kan bytas ut mot annan svamp i motsvarande mängd.

Grillad grissida och filé med ugnsbakad mandelpotatis och grön pesto

Ingredienser

4 portioner

300 g färskt sidfläsk med svål, i 4 bitar, ca 3 cm tjock
300 g fläskfilé, skivad
salt och vitpeppar

Ugnsbakad mandelpotatis:
750 g små mandelpotatisar med skal
2 rödlökar, klyftade
4 kvistar färsk rosmarin, repade
4 kvistar färsk timjan,repade

1 msk olivolja
flingsalt och grovmalen svartpeppar

4 msk pesto

Gör så här

Värm ugnen till 200°.

Tvätta potatisen och lägg den i en långpanna tillsammans med löken. Strö över rosmarin och timjan. Ringla över olja. Stek i ugn ca 30 minuter. Vänd någon gång under tiden. Krydda med salt och peppar.

Snitta svålen på sidfläsket och krydda filén med salt och peppar. Grilla fläsket ca 7 minuter per sida på grill eller i panna. Grilla filéskivorna ca 2 minuter per sida.

Servera med pesto.

Foto: Arne Adler

Lammytterfilé med glacerad rabarber

Ingredienser

4 portioner

500 g putsad kotlettrad (ytterfilé)
salt och malen vitpeppar
2 msk smör

Glaserad rabarber:
400 g rabarber, i bitar
2 msk farinsocker och ½ dl rött vin

Foto: Arne Adeler

Timjankokta kikärter:
300 g kokta kikärter, konserverade
1 dl köttbuljong
salt och malen vitpeppar
2 msk färsk timjan, repad
4 kvistar timjan, färsk

700 g sparrispotatis, kokt

Gör så här

Värm ugnen till 175º.

Krydda köttet och bryn i smör.

Stek färdig i ugn till innertemperatur 60º. Låt vila i folie 15 minuter.

Glaserad rabarber:

Smält farinsocker i en gryta på svag värme. Tillsätt rödvin och koka ihop. Lägg i rabarber och låt smälta någon minut.

Timjankokta kikärter:

Värm kikärterna i buljong, krydda och blanda ner timjan.

Skiva köttet. Dekorera med hela timjankvistar. Servera med potatis, rabarber och kikärter.

Långsamt tillagad påskkarré med äggsås

 

RECEPT FÖR 4 PERSONER

Karré

1 karré på ca 1,2 kg
Salt och peppar
1-2 msk olivolja

Krydda karrén med salt och peppar. Bryn den på hög värme i lite olja i en stekpanna. Lägg karrén i en stor ugnsfast form och sätt in den i ugnen på 150 ° C i ca 3 timmarna. Servera en skiva av karré med den varma potatissalladen över.

Äggsås

250 g smör
2 äggulor
½ msk gräddfil
12 g äppelvinäger
Salt och peppar

Smält smöret i en kastrull. Blanda i resten av ingredienserna i en liten kastrull och blanda sedan i det smälta smöret lite i taget. Krydda med salt och peppar.

Varm potatissallad

400 g kokt småpotatis
½ kål
1 knippe salladslök
1 stort äpple
1 ½ dl vatten
En handfull persiljeblad
1 vitlöksklyfta, fint riven
Citronskal av 1 ekologisk citron
10 g smör
Salt och peppar

Halvera de kokta och kylda potatisarna (de kan kokas dagen innan eller på morgonen), och skär kål, äpplen och lök i lagom stora bitar. Häll vatten i en kastrull och koka upp. Lägg i salladslöken och koka tills nästan allt vatten borta. Tillsätt övriga ingredienser samt smör och värm i några minuter i en stekpanna. Krydda med salt och peppar .

Söndag med kalvstek på menyn

 

Glöm den svenska söndagssteken med gräddsås och lingon till. När fransmännen vill äta gott på söndagen så är det kalvstek som gäller. Och den ska inte stekas i ugnen utan brässeras. Allt för den goda smakens skull. Kalv är alldeles utmärkt som ersättare till oxfilé. Lite mildare i smaken men lika gott.

 

 

Ingredienser (6 pers):

1 kg Fransyska på kalv
1 gul lök
2 morötter
3 stjälkar blekselleri
100 gr bacon
2 – 3 vitlöksklyftor
0,5 burk konserverade tomater
1 msk tomatpuré
½ flaska torrt vitt vin
1 ½ dl vatten
2 tsk torkad basilika
½ kruka färsk basilika
20 små steklökar
300 gr champinjoner eller, ännu bättre och godare, kantareller

Så här gör du:

1. Skär morötterna, sellerin och den gula löken i mindre bitar. Hacka vitlöken fint.
2. Bind upp steken och bryn den runt om i smör i en het panna.
3. Smält smör i en gryta och fräs baconet ett par minuter. Tillsätt grönsakerna och fortsätt fräsa under några minuter. Rör om lite då och då.
4. Häll över tomaterna, vinet, vattnet, tomatpurén och basilikan. Salta lite och peppra rejält med kvarnen. Låt allt småputtra i 10 minuter.
5. Stick in en termometer i steken och lägg den sedan i grytan. På med locket och låt allt puttra på svag värme till termometern är uppe i 65 grader. Då är den rosa.
6. Passa på att steka de små lökarna tillsammans med den färska hackade basilikan. Lägg allt i grytan efter en halvtimme.
7. Dela champinjonerna i kvartar och låt de bli av med lite vätska i en het stekpanna. Stek dem bruna i smör och slå i dem i grytan när det är 10 minuter kvar innan servering.
8. Ta upp steken och låt den vila medan grönsakerna puttra vidare.
9. Servera skivor av köttet på en bädd av grönsaker tillsammans med råstekt potatis.

Fläskfilé med vårkänslor

Recept till 4 personer

Ingredienser:

1 fläskfilé ca 500 g
Salt och peppar
1 msk olja
10 g smör
1 vitlöksklyfta , krossad
2 kvistar timjan

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 140 ° C varm luft. Krydda köttet med salt och peppar och brun det i en stekpanna med olja. Lägg smör, krossad vitlök och timjan ovanpå köttet i en ugnssäker form. Tillaga i mitten av ugnen till en kärntemperatur på 60 ° C. Tillagningstid ca 35 minuter. Låt köttet kan gärna vara något rosa i mitten Låt köttet dra i 5 minuter.

Vinegrett med gurka


1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
8 små gurkor
Saften av en citron
Ca 1-2 msk äppelcidervinäger
Ca 3 dl god olivolja
Salt och peppar
1 rödlök ( finhackad )

Utelämna rödlök och blanda övriga ingredienser till en jämn dressing med en stavmixer. Smaka av och tillsätt till sist den finhackade löken..

Ångkokta grönsaker

2 ägg
3 morötter
4 vårlökar
1 fänkål
1 broccoli
2 dl vatten
salt
10 g smör
1 krossad vitlöksklyfta
1 kruka med timjan

Koka äggen löskokta. Låt svalna och skala dem. Skär morötter, vårlök, fänkål och broccoli i lagom stora bitar. Koka upp vatten och tillsätt salt. Lägg morötterna i vattnet och koka i 2 minuter. Tillsätt löken och koka ytterligare 1 minut. Tillsätt fänkål och broccoli och koka  grönsakerna ytterligare ½ minut . Slå av vattnet och låt grönsakerna vara kvar i kastrullen. Lägg i smör, krossad vitlök och timjan blad och slunga  grönsakerna i det smälta smöret så att smöret fördelas jämnt. Lägg köttet ovanpå de ångkokade grönsakerna. Dekorera med bitar av löskokta ägg och häll den färska vinägrett på över rätten.

TIPS !
Servera med små rostade potatis eller fullkornsbröd .