Kassler i grillpanna med het färskoströra

Ingredienser

4 portioner
4 skivor kassler, 1 ½ cm tjocka
2 msk rapsolja
1 röd paprika, i stora bitar

 

 

 

Färskoströra:

1 dl färskost naturell
1 vitlöksklyfta, hackad
½ röd chili, finhackad
salt

Till servering:

blandad sallad
färskpotatis

Gör så här:

Pensla kasslerskivorna med olja. Blanda samman färskost, vitlök, chili och salt. Pensla paprikabitarna med olja och grilla i grillpanna eller stek några minuter. Grilla kasslern ca 2 minuter per sida. Lägg röran på paprikan och placera på kasslerskivorna. Servera med sallad och potatis.

 

Recept: Svenskt kött Foto: Kent Jardhammar

Plommonspäckad karré med rosenkål svamp & äpple

4-6 portioner

Ca 1 kg plommonspäckad karré
250 g soppgrönsaker
3 msk flytande oxfond
3 msk mjöl
3 dl grädde
3 äpplen gärna Ingrid Marie
1,5 dl äppeljuice
1 msk socker
1 tsk citron
0,5 kg mjölig potatis
0,5 kg rotselleri
100 g smör
2 dl mjölk
300 g rosenkål
3 schalottenlökar

Gör så här:

Bryn karré och soppgrönsaker. Slå på 3 dl vatten och
ugnsbaka i 175° i ca 1,5 timme tills innertemperaturen
är 80°. Lyft ur karrén och låt den vila när du gör såsen.
Sila bort grönsakerna och vispa ner mjöl och fond.
Rör i grädden och smaka av. Späd eventuellt såsen
med mer vatten.

Skala och hacka 2 av äpplena. Häll på äppeljuice och
socker och låt koka några minuter. Tärna det sista
äpplet och rör ner det. Blanda i citronsaften så håller
sig äpplet fräscht och krispigt.

Koka lika delar potatis och rotselleri. Smält smöret
och vispa med mjölken ner i den kokta potatisen och
rotsellerin. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lägg rosenkålen i kokande vatten i ca 4 minuter.
Lägg sedan direkt över dem i isvatten. Slunga till
sist rosenkålen i en panna med smör och finhackad
schalottenlök.

Pestofylld Ribbestek med smak av vår

Ca 6 personer

Ca 1500 g Ribbestek

1 msk grovt salt

 

Pesto Fyllning

1-2 vitlöksklyftor

4-5 soltorkade tomater

1 stort knippe persilja, 50 g

1 kruka färsk basilika

1 tsk salt

2 msk pinjenötter

 

Grönsaker

1 grön zucchini, 300 g

1 gul squash, 300g

5 morötter

1 knippa salladslök

 

Salladsdressing

1 ½ msk olja

1 msk balsamvinäger eller annan vinäger

2 tsk dijonsenap

1 msk vatten

salt

½ kruka färsk basilika

 

Gör så här:

Skär en ficka längs med köttet så det fortfarande finns 3 cm kött kvar på varje sida .

Häll kokande vatten över tomaterna och blötlägg dem i 10 minuter. Låt tomaterna droppa av ordentligt och skär dem i små tärningar .

Koka vitlöken i vatten under 2 minuter. Lägg i persiljan och koka ytterligare  2 minuter. Kyl i iskallt vatten och låt rinna av. Tryck försiktigt bort resterande fukt med en handduk.

Hacka persilja, vitlök och basilika grovt och blanda med tomaterna, salt och pinjenötter.

Bred ut pesto blandningen i fickan i köttet. Lägg köttet på ett galler i en liten långpanna med aluminiumfolie på botten. Gnid in svålen med grovt salt. Lägg köttet i den nedre delen i en kall ugn. Värm ugnen till 200 grader och låt köttet tillagas ca. 1 ½ timme. När innertemperaturen är 65 grader är steken klar.

Skär grönsakerna i tunna likformiga stavar och koka morötterna 3 minuter, squashen i 1 minut och salladslök ½ minut i saltat vatten. Låt rinna av. Finhacka basilikan och blanda ihop ingredienserna till dressingen. Häll dressingen över grönsakerna.

Foto: VoresMad.dk – Landbrug & Fødevarer

Flankstek med rostade rotfrukter och örtig gräddsås

Ingredienser

1 flankstek, ca 500 g

Marinad:

½ dl rapsolja

2 dl rött vin

1 msk torkad timjan

1 röd lök, klyftad

½ tsk svartpeppar, malen

½ tsk salt

Ugnsrostade rotfrukter:

400 g potatis

2 morötter

2 palsternackor

2 röda lökar

2 tsk torkad timjan eller 5 timjankvistar

salt och peppar

3 msk rapsolja

Örtig gräddsås:

1 dl rött vin

2 tsk torkad timjan

2 msk japansk soja

1 tsk koncentrerad oxfond

2 dl vispgrädde

salt och malen svartpeppar

ca 1 dl vatten

Gör så här

Rosta rotfrukterna:

Tvätta och skär potatisen i klyftor, skala och skär morötter och palsternackor i bitar, skär löken i klyftor (den behöver inte skalas, då håller klyftorna ihop bättre).

Lägg allt i en ugnsform, strö över timjan, salt och peppar, ringla över olja och blanda.

Rosta rotfrukterna på ett galler mitt i ugnen (225˚) tills de mjuknat, cirka 30 minuter.

Och så köttet:

Blanda marinaden i en skål, lägg i köttet, täck med plastfolie och marinera i cirka en timme.

Torka köttet, hetta upp en stekpanna med smör, när det tystnar är temperaturen tillräckligt hög för att lägga i köttet.

Bryn köttet på båda sidorna, lägg över det i en ugnsform, sätt i en termometer och ställ in det i ugnen på eftervärmen efter rotfrukterna (cirka 200°). Ta ut det när innertemperaturen är cirka 60˚, cirka tio minuter.

Låt köttet vila i cirka fem minuter och skär det sedan i tunna, sneda skivor. Det är viktigt att skära tvärs över muskeltrådarna för att det ska bli mjukt och lätt att skära på tallriken sedan.

 

Gör såsen:

Koka ihop vin, timjan, soja och fond i en kastrull eller stekpanna. Tillsätt grädden, låt koka ett par minuter tills såsen tjocknar, smaka av med salt och peppar, späd ev med vatten eller köttsaft från flanksteken när den kommer ur ugnen.

Recept från Svenkt Kött

Fläskestek till Nyår

Recept för 4 personer

Fläskestek tillagad vid låg temperatur

( Kan göras några timmar innan )

1 fläskestek med svål

salt

6 dl vatten

Olja

Skär svålen ner till köttet över hela steken. Var försiktig så du inte skär i köttet. Tillsätt salt över hela svålen och gnid in ordentligt. Lägg steken på ett galler i en liten långpanna och sätt i en stektermometer i mitten av köttet. Häll vatten i långpannan. Placera steken i mitten av en kall ugn och sätt sedan ugnen på 100 ° C. Ta ut steken när innertemperaturen är 65 ° C och häll vattnet från långpannan i en kastrull. Skär försiktigt av svålen och spara den. Medan steken är i ugnen, tillagas potatisen. Precis innan servering stek svålbitarna vid 200 ° C tills de är knapriga och bruna. Steken bryns på båda sidor i en stekpanna med olja.

Rödvinssås

Skyn från fläskesteken

1 tsk mjöl

1 liter rödvin

1-2 tsk honung

Salt och peppar

25 g smör

Kyl skyn och skumma av fettet med en sked. Strö mjöl och reducera vätskan tills det bara finns ca . 1 dl kvar. Koka och reducera rödvin i en annan kastrull, tills endast 2 dl kvar. Blanda rödvin och sky och krydda med honung, salt och peppar. Var noga med att inte göra det alltför sött eftersom äpplena i lagen också ger bra sötma. Vispa tillsist i kallt smör.

Spröda potatisar

1 ½ dl olivolja

6 bakpotatisar, skalade och delade i fyra bitar

Salt och peppar

1 stor tsk gurkmeja

1 röd chili, finhackad

Värm ugnen till 200 ° C och sätt in en långpanna i ugnen med olivolja i. Koka potatisen i 8 minuter i lättsaltat vatten. Dela potatisen och krydda dem med salt, peppar och gurkmeja medan de är varma. Placera dem i het olja i en långpanna. Det är mycket viktigt att allt är varmt, så att potatisen blir spröda . Rosta i ugnen i 40 min, Tills potatisarna är spröda och knapriga. Strö över färsk hackad chili .

Rostad lök

( Kan göras dagen innan )

3 lök

2 msk olivolja

Salt och peppar

1 msk timjan , hackad

Skär av toppen och botten av lökarna och dela dem på mitten. Sätt de halva lökarna i en kastrull med skurna sidan nedåt. Fräs löken i olja på medelvärme tills de är något bränd i ytan ( 3-6 min. ). Täck pannan och koka i 3 minuter. Låt löken svalna och dela dem i deras naturliga lameller för att bilda små skålar. Krydda med salt, peppar, timjan och olivolja. Värm dem i ugnen i 4 minuter på  200 ° C.

Glaserade äpplen

1 kopp äppelcidervinäger

60 g socker

1 stjärnanis

2 äpplen, skivad på längden

Koka upp vinäger, socker och anis i en kastrull. Tillsätt äpplen och koka 1-2 minuter. Vänd dem försiktigt efter halva tiden.

Råa äpplebåtar

Skär ett äpple i skivor. Ser både vackert ut och ger en friskhet till rätten.

Fläskestek

Tips för en riktigt knaprig svål på fläskesteken.

Så här gör du:

Gind in svålen med salt. Var noggrann med att få ned salt i alla skårorna i svålen.

Stick in lagerblad i svålen eller lägg dem under köttet.

Lägg steken på ett galler i en liten långpanna, så svålen ligger så rakt som möjligt. Lägg hopknycklad stanniol eller en bit rå (skalad) potatis under steken, där den är tunnast, för att få svålen att ligga helt vågrätt.

Häll ½ l vatten i långpannan och sätt in steken mitt i en kall ugn. Tänd ugnen på 200 grader och låt steken stå i ca. 1½ timme.

• Spröd svål är A och O: Stick in en stektermometer mitt i köttet och se om svålen är spröd, när temperaturen är 55 grader.

• Om svålen är spröd: Fortsätt stekningen vid 200 grader, tills temperaturen är 65 grader.

• Om svålen INTE är spröd: Sätt upp ugnen på 250 grader, tills temperaturen är 65 grader. Håll ögonen på svålen, så den inte blir för mörk.

Ta ut steken ur ugnen. Använd stekskyn till sås.

Fläskstekssås:

Sila upp skyn i en kastrull, låt den stå ett ögonblick och skumma sedan ytan för fett. Supplera ev. med buljong, köttfond eller vin. Skaka ut vatten och vetemjöl i en redningsbägare eller rör ut maizenamjöl i lite vatten.

Koka upp skyn och tillsätt redningen i en tunn stråle under konstant omrörning. Såsen ska sedan koka ca. 5 minuter, om du har använt mjöl, och 3 minuter, om du har använt maizenamjöl.

Smaka av med salt och peppar och tillsätt ev. soja.

Revbensspjäll provencale

Saftiga revbesspjäll är enkelt att göra och gott året runt. Här är ett recept som ger mycket smak och riktigt goda spjäll. Servera med en sallad och klyftpotatis.

Ingredienser

4 portioner

1 kg tjocka revbensspjäll

Marinad:

½ dl soja

½ dl äppelcidervinäger

2 msk olja

2 vitlöksklyftor, hackade

1 tsk rosmarin

1 tsk salt

½ tsk grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till marinaden. Häll i en plastpåse, lägg i köttet och marinera minst 2 tim.

Värm ugnen till 175°. Lägg köttet i en ugnssäker form med bensidan upp. Stek i nedre delen av ugnen 30 minuter. Vänd spjället och stek ytterligare 1 timme.

Recept från Svenskt kött  Foto: Kent Jardhammar

Höstwok

Nu finns det gott om bönor, ärtor och olika härliga rotfrukter i butikernas diskar. Kanske odlar du själv och kan njuta av årets höstskörd. I en wok kan du ta med det som ser fint ut för dagen. Naturens hela färgsprakande spektra i pannan gör att måltiden blir en fröjd både för ögat och smaklökarna.

Här är ett grundrecept för 4 personer. Byt ut och lägg till efter tillgång och smak!

 

400 g skinka
2 tsk olja
300g zucchini
300 g morötter
200 g bönor
200 g röd paprika
Ett knippe salladslök
1 tsk finhackad röd chili
1 tsk finhackad färsk ingefära
1 tsk finhackad vitlök
2 msk honung
1 dl soja

Strimla skinkan och stek med lite olja i en wok på hög värme 3-4 minuter. Det går lika bra att använda en rymlig stekpanna. Skär grönsakerna i långa, tunna stavar och stek dem snabbt, 2-3 minuter. Lägg tillbaka köttet och blanda med grönsakerna.

Blanda soja med honung och röd chili, färsk ingefära och vitlök och häll blandningen över rätten. Värm ordentligt och servera genast med nudlar eller ris.

Porchetta

 

Porchetta är rullad fläsksida med fyllning som tillagas sakta i ugn. En rätt som kan varieras i det oändliga med olika fyllning beroende på smak. Enklast är att lägga färska örter på den svålfria sidan, rulla ihop, snöra och så in i ugnen.  Servera Porchettan med en sallad, rotfukter eller risotto.

 

 

Ingredienser

ca 1,5 kg fläsksida med eller utan svål

Salt och peppar

3 dl vitt vin

2 dl vatten

Örtfyllning

Ett par nävar av dina favoritörter tex; timjan, rosmarin, oregano, salvia

Fyllning med lufttorkad skinka och parmesan

250 g lufttorkad skinka

200 g riven parmesan

Färsk rosmarin

Gör så här

Gnid den svålfria sidan med salt och peppar och låt ligga i rumstemperatur i ca 1,5 timmar

Bred ut fyllningen på den svålfria sidan och rulla ihop den till en fast rulle. Gör en ögla på snöret och bind fläsksidan till en snygg rulle.

Bryn i en het stekpanna och ställ sedan in den i ugnen på 140 grader. Häll på vin och vatten och ös Porchettan då och då under tillagningen.

Tillaga i ca 2, 5 timmar och låt sedan Porchettan vila en stund innan den skärs upp i skivor precis innan servering.Porchetta snörning web

 

Högrev med fikon och paranötter

 

En underbar höstgryta med mustig smak och spännande innehåll. Använd gärna tryckkokare så stannar alla smakerna kvar i grytan och så går det betydligt fortare att tillaga.

 

Grytan är anpassad till 4-6 personer

 

Ingredienser 

900 g högrev

6 st scharlottenlökar

7,5 dl rött vin

1 liter vatten

4 msk oxfond

150 g hela paranötter

8 st torkade fikon

6 st färska fikon

400 g mjölig potatis

400 g rotselleri

100 g smör

1 dl mjölk

Gör så här:

Skär högreven i gitar och bryn. Bryn den klyftade löken. Lägg kött och lök tillsammans med vin, vatten, fond och hackade torkade fikon.

Koka i tryckkokaren i ca 1 timme (2 timmar i vanlig gryta)

Rosta under tiden paranötterna (hela) i en torr panna.

Red ev av grytan med 2 msk mjöl. Smaka av och tillsätt salt och peppar.

Till sist tillsätt rostade paranötter och klyftade färska fikon.

Servera med pure av potatis och rotselleri. Vispa kokt potatis och rotselleri med smör och mjölk. Smaka av med slat och peppar.

Strö över nyhackad bladpersilja