Småländska raggmunkar med stekt fläsk

 

Riktiga raggmunkar med rimmat stekt sidfläsk passar nästan alltid, både till lunch och middag. Enkelt att göra och fantasktiskt gott och mättande. Gör gärna egna rårörda lingon och servera till. Rör de råa lingonen med socker.

Receptet är anpassat för 4 personer.

 

Ingredienser

800 g potatis

1 ägg

1 1/2dl vetemjöl

3 dl mjölk

2 tsk salt

50 g smör

rårörda lingon

stekt rimmat fläsk

Gör så här

 1. Gör en pannkakssmet av ägg, mjöl och mjölk.

2. Skala potatisen och riv den på ett rivjärn direkt ner i smeten så hinner den inte mörkna. Salta.

3. Stek små plättar av smeten i smör på måttlig värme så att potatisen hinner bli genomstekt. Servera med rårörda lingon och stekt rimmat fläsk.

Karré med kantareller och savoykål

 

 

Nu tittat herr kantarell äntligen fram och sätter guldkant på tillvaron! Här är ett fantastiskt gott recept med barbeque- och ölstekt karré. Serverad med skogens guld och savoykål. Receptet är till 4 personer.

 

 

Ingredienser Karré

1-1,2 kg fläskkarré

Salt och peppar

1 Stout eller annan mörk öl

1 knippe timjan

1 dl BBQ sås

Gör så här:

Gnid karrén med salt och peppar och lägg den i en gryta med lock. Tillsätt öl och timjan. Ställ grytan i mitten på en kall ugn. Sätt på ugnen på 180°C och låt den stå i 2½ timmar. Ta sedan av locket och pensla på BBQ sås. Höj värmen till 200°C i ytterligare ca  ½ time.

Ingredienser Savoykål:

1 savoykål

2 dl kraftig kycklingbuljong

2 tsk rivet citronskal

3 klyftor vitlök

2 msk soja

1 äpple

dragon

Gör så här:

Ta bort de yttersta bladen på kålen och dela den i 8 delar. Koka i saltat vatten i ca 4 minuter. Koka upp buljongen med citronskal, vitlök, soja och dragon. Häll buljongen över den avrunna kålen och låt stå i ca 3-4 minuter. Skär äpplet i bitar och strö över kålen.

Stekta kantareller:

Stek 250 g kantareller i lite olivolja med 1 finhackad röd chili samt salt och peppar i 3-4 minuter.

 

Pulled Pork

Ingredienser:

1,5 kg benfri karré eller bog

2 gula lökar

1 vitlök

1 flaska barbecuesås

 

 

Till servering:

Ett gott surdegsbröd i skivor

1 fint strimlad rödlök

Ruccola

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 125°C.

Krydda köttet runt om med salt och peppar. Lägg det i en gryta med lock som tål ugnsvärme.

Skala och skär löken i klyftor. Lägg lök och vitlök runt om köttet i grytan.

Häll på barbecuesåsen så det täcker kött och lök.

Sätt på locket, låt köttet stå i nedre delen av ugnen 5-6 timmar, tills det är riktigt mört. Tips! Sänk värmen till 75°C så kan du ställa in köttet på morgonen när du går till jobbet och så är det klart lagom till middagen ca 12 timmar senare.

Dra isär köttet direkt i grytan med en gaffel så det faller isär och blandas med såsen.

Låt var och en fylla sitt bröd med kött och tillbehör!

 

Entrecôte café de Paris

Ingredienser (4 pers.)

4 skivor entrecôte, ca 2 cm tjocka

salt & peppar

smör

 

 

 

Gör så här:

Låt köttet bli rumstempererat.

Salta och peppra i god tid innan.

Stek i het panna med smör eller grilla/halstra i 2-3 minuter på var sida.

 

Ingredienser Café de Paris-smör:

200 gr rumsvarmt osaltat smör

1 msk tomatpuré

1 msk ljus fransk senap

1 st finhackad schalottenlök

1 st finhackad vitlök

1 tsk worcestersås

0,5 dl finhackad bladpersilja

0,5 dl finhackad gräslök

1 msk herbes de provnce

2 krm paprikapulver

1 krm cayennepeppar

1 tsk nymald svartpeppar

0,5 tsk salt

 

Gör så här:

Kör alla ingredienserna i en mixer till en slät massa.

Lägg på ett fat och ställ in i kylen eller i plastfolie i frysen.

 

 

Rostbiff på fransyska

Ingredienser (4 pers.)

Ca 1 kg fransyska (så räcker det till dagen efter också!)
Olja till stekning
Salt och svartpeppar
Tråd att binda steken med
Färsk timjan och vitlök

 

Gör så här:
Rumstemperera köttet innan stekning.

Bind eventuellt upp fransyskan om det finns behov, köttet blir då jämnare stekt.

Salta och peppra köttet. Använd gärna havssalt det ger en bra smak och karaktär, snåla inte!!

Bryn fransyskan runt om och sätt sedan in den i ugnen på mellan 80 och 100 grader. Köttet ska inte stå i för hög värme.

Stek till en innertemperatur på 56-58 grader, använd gärna en digital termometer.

Ta ut och låt vila i ca 15 minuter innan köttet trancheras.

Servera gärna med en majonäsbaserad dressing ex cesardressing.

Plankstek ála Wretman

Ingredienser (2 pers)

2 skivor ryggbiff med kappa, 400 gr.
Salt
Peppar

2 Hickoryplankor

 

 

Gör så här:

Olja plankorna lite lätt i olivolja

Ställ dem i ugnen på 200° tills de är riktigt heta.

Under tiden stek köttet i en riktigt het panna med lite smör. 1 minut på varje sida.

Spritsa ut potatismoset längs kanterna på plankan.

Lägg bacon och sparrisknytet vid ena kortsidan tillsammans med tomathalvorna.

Lägg den stekta grillbiffen (med kappan på eller bortskuren) i mitten.

Kör allt i ugnen på 275° tills potatismoset börjat få lite färg.

Servera direkt på plankan med lite rumstempererad bearnaisesås

 

Ingredienser hemlagad potatismos:

0,5 kg potatis (helst en mjölig sort)
100 gr smör
2 dl gammaldags mjölk (alt. lite grädde)

 

Gör så här:

Koka den skalade potatisen
Koka upp mjölken så smöret smälter
Pressa potatisen och häll på mjölk/smörblandningen
Krydda efter smak med salt och peppar

Ingredienser garnityr:

2 skivor bacon

8 stänger med färsk grön sparris
2 tomater

Gör så här:

Linda en baconskiva runt 4 sparrisar.

Dela tomaterna och krydda köttsidorna med peppar och salt. Klicka lite smör på.

 

 

Fyllda lövbiffar

Ingredienser (4 pers):

4 st stora lövbiffar eller 8 lite mindre, ca 500 g
smör till stekning
salt
peppar

 

 

Till fyllningen:

50 g rökt skinka, i pyttesmå tärningar
50 g champinjoner, finhackade
1 st liten gul lök, finhackad
2 msk riven pepparrot
2 msk hackad persilja
1 st äggula
salt
smör

 

Gör så här:

Skala och hacka löken. Finhacka champinjonerna och tärna skinkan i små bitar.

Fräs allt i smör ett par minuter. Lägg i skinkan sist, rör om och tag från värmen.

Rör ner pepparrot, persilja och äggula. Smaka av med salt.

Fördela fyllningen på ena halvan av biffen och vik över den andra halvan. Är de små så lägger du bara köttbitarna dubbla.

Stek biffarna på stark värme knappt en minut på varje sida. Salta och peppra.

Servera med potatispuré och sallad.

Entrecôte teriyaki

Ingredienser (4 pers.)

700 gr entrecôte
400 gr haricots verts
6 stora bananschalottenlök eller 12 vanliga
2 msk olivolja
4 st salladslök
2 msk färsk och hackad koriander
2 msk het chilisås
Salt och svartpeppar

Marinad:
2 – 3 klyftor vitlök
5 cm färsk ingefära
6 msk kinesisk soja eller teriyaki sås
2 tsk strösocker
2 msk saké eller sherry

 

Gör så här:
Blanda marinaden och pressa i vitlöken. Riv ingefäran och rör om.

Skiva köttet i tunna skivor och lägg i marinaden. Låt allt stå i rumstemperatur i 2 – 3 timmar.

Ta sedan upp köttet men spara marinaden.

Koka ansade haricots verts i 5 minuter och kyl dem sedan i kallt vatten.

Skala och skiva schalottenlöken på längden och blanda med bönorna. Häll på oljan och stek till de fått lite färg.

Strimla salladslök, blanda med koriandern i en skål och tillsätt chilisåsen. Krydda efter behov och smak.

Koka upp marinaden.

Stek köttet på högsta värme i någon minut.

Servera med grönsakerna i botten och köttet ovanpå. Häll marinaden på allt. Ha en flaska Teriyaki-sås i beredskap.

Biff Strindberg

Ingredienser (4 pers.)

4 skivor rostbiff
2 st schalottenlökar eller rödlök
4 msk söt senap
2 st äggulor
Salt och svartpeppar efter smak

 

 

Gör så här:
Blanda senap och äggulor till en smet. Stryk den på ena sidan av biffen och strö hackad lök ovanpå.

Lägg biffen med smeten uppåt i en het stekpanna med smör. Vänd biffen en gång och stek på andra sidan. En variation är att ta två tunnare biffar, typ lövbifftunna, och lägga ihop dem med den goda smeten mellan.

Servera biffarna med stekt eller kokt potatis.

Helstekt rostas med portvinssås

Ingredienser (8 pers)

1-1,5 kg rostas i bit

Lite salt, helst havssalt

Nymald svartpeppar

Och smör att bryna köttet i

 

 

Gör så här:

Bind upp köttet med ett steksnöre så att den får en fin och rund form. Sätt ugnen på 200 grader.

Klappa in salt och peppar och bryn sedan köttet på hög värme i smör. Lägg den sedan i en ugnssäker form.

Stick in en stektermometer och se till att spetsen är mitt i köttbiten. När den visar 50 – 55 grader, efter runt 20 minuter, är köttet rosa. Ta ut och låt den vila i 5 minuter under lite folie.

Klipp bort snöret, skär i tunna skivor innan servering.

 

Ingredienser Portvinssås:

2 st schalottenlökar

1 msk smör

½ dl balsamvinäger

3 dl gott portvin (rött)

½ dl koncentrerad oxfond

1 dl vatten

1 msk tomatpuré

Lite finhackad färsk timjan

3 msk svartvinbärsgelé

2 tsk Maizena

1 msk smör

 

Gör så här:

Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smör, tar ca 2 minuter.

Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och den färska timjanen. Koka utan lock tills ca 4 dl återstår och sila sedan allt.

Hetta upp såsen och smaka av med svartvinbärsgelén. Rör ut Maizenan i lite vatten och vispa sedan ner den i såsen.

Låt allt koka upp innan servering.