Gravad oxfilé

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser (4 pers)

0,5 kilo väl putsad oxfilé
Ett halvt knippe gräslök

 

Marinad:
0,25 dl salt (utan jod)
0,25 dl socker
1 msk pressad citron
1 tsk finrivet citronskal
0,25 tsk nymald svartpeppar

 

Gör så här:
Blanda ihop marinaden och häll i en plastpåse

Lägg i köttet och låt det stå i kylskåpet i 3 dygn, gärna under en tyngd. Vänd påsen då och då.

Frys in köttet, utan marinad, i minst 2 dygn innan det är dags att äta. Om du låter den tina en timma innan servering så är det lätt att med en vass kniv skära tunna skivor. Garnera allt med den finhackade gräslöken.

Aprikosfyllda kalaskotletter med sparris och spenat

Ingredienser (4 pers)

4 kalaskotletter utan ben, 2½ cm tjocka

6 torkade aprikoser

Färsk ingefära

Salt och peppar

 

 

Spenat med sparris:

250 g grön sparris

1 msk olja

125 g babyspenat

1 citron

1 msk olja

1-1½ tsk socker

 

Gör så här:

Skär en ficka i varje kotlett.

Hacka aprikoserna grovt och blanda dem med 2 tsk riven ingefära, salt och peppar. Fördela fyllningen jämnt i kotletterna. Använd eventuellt en tandpetare som förslutning. Krydda kotletterna med salt och peppar.

Grilla de fyllda kotletterna ca 8 minuter på varje sida. Vänd dem några gånger.

Ta bort den träiga änden på sparrisstjälken. Pensla sparrisarna med olja och krydda med salt och peppar. Grilla dem några få minuter, tills de får färg.

Skölj spenaten och låt den rinna av i ett durkslag.

Riv skalet av ½ citron. Blanda en msk citronsaft med olja och socker. 

Lägg spenaten på ett fat, lägg sparrisen ovanpå, häll över dressingen och strössla över det rivna citronskalet.

Favoritfilé med kryddörter och gräddstuvade kantareller

Ingredienser (4 pers.)

1 putsad fläskfilé ca 500 g

Salt och peppar

3 kvistar färsk timjan

½ bunt persilja

1 citron

Tandpetare eller hushållssnöre

Gräddstuvade kantareller:

500 g färskplockade kantareller

1 stor gul lök

1½ -2 dl grönsaksbuljong eller vatten

1½ dl grädde

3 tsk maizena

 

Gör så här:

Putsa fläskfilén noggrant. 
Gör ett snitt längs med fläskfilén, ungefär in till mitten. Krydda med salt och peppar inuti.

Plocka bladen från timjankvistarna och blanda dem med grovhackad persilja och 1 tsk rivet citronskal.

Fyll fläskfilén med örtblandningen. Vik ihop och tillslut filén med tandpetare eller bind upp den med hushållssnöre. Krydda med salt och peppar.

Tillsätt oljan i en het panna och bryn fläskfilén runtom tills den fått fin färg. Ta upp den och lägg på en tallrik.

Rensa svampen och halvera de stora. Låt den hackade löken svettas i pannan under någon minut. Skruva upp värmen. Tillsätt kantarellerna och bryn tills all vätska försvunnit. Tillsätt buljong och lägg tillbaka fläskfilén i pannan. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter eller tills fläskfilén är färdig.

Ta upp köttet och låt det vila under folie tills det är dags att skiva upp och servera.

Rör ut maizenan i grädden och tillsätt därefter till svampen. Rör runt i pannan till stuvningen är slät och klumpfri. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Servera med kokt potatis och brysselkål.

Ullas småländska kroppkakor

Ingredienser till ett 20-tal kroppkakor

Till degen:

1 kg mjölig potatis

1 tsk salt

0,5 tsk strösocker

2 ägg

2-5 dl mjöl

Fyllning:

0,5 kg rimmat småländsk sidfläsk

2 st gula lökar

2 msk malen kryddpeppar

1 tsk malen vitpeppar

 

Till kokningen:

5 l vatten

2 tsk salt

 

Tillbehör:

Lingon och skirat smör efter behag

 

Gör så här:

Skala och koka potatisen, gör det gärna dagen innan.

Skär och hacka sidfläsket i små tärningar och stek det krispigt. Låt fettet rinna av på en bit hushållspapper. Hacka och stek löken glansig i lite av det fettet från fläsket och blanda ihop med fläsket i en bunke. Smaka av med krydd- och vitpeppar samt lite salt, allt efter smak.

Pressa den kalla potatisen och knäck i gulorna från äggen. Blanda väl och tillsätt socker och salt. Blanda degen väl med lite mjöl i taget och häll sedan degen på ett rikligt mjölat bakbord. Knåda tills degen släpper genom att addera lite mjöl i taget.

Ta en handfull deg och forma till en bulle. Om dina händer är väl mjölade så klibbar degen inte fast utan blir ett 20-tal vackra kroppkakor.

Platta till varje bulle som en pannkaka och lägg den i din kupade hand så att fyllningen får palts i gropen. En matsked är lagom och sedan viker du ihop kanterna över fyllningen så att den får kroppkakans bollform.

Koka upp det saltade vattnet i en stor kastrull och sänk temperaturen en aning. Lägg ner några kroppkakor i taget och se dem sjunka till botten. Efter en stund flyter de upp och ska guppande sjuda i runt 5 minuter, ta sedan upp dem med en hålslev och låt dem rinna av. (Häll lite kokvatten över dem så fastnar de inte på tallriken.)

Traditionen påbjuder att de serveras enbart kokta men prova gärna att steka dem i rikligt med smör. Extra gott tycker de som inte är vana att äta denna småländska delikatess. Naturligtvis serveras allt med krösamos (lingonsylt för alla vanliga svenskar) och skirat smör. Gott!

Traditionell dansk Fläskestek

 

Ingredienser:

1–1,5 kg fläskstek

1–2 msk grovt salt

Ev. 2 lagerblad

 

 

Gammaldags rödkål:

1 kg rödkålshuvud

25 gr smör

1 dl ättika

2 dl svartvinbärssaft

1–3 msk socker

 

Brunede kartofler:

1 kg småpotatis

5 msk socker

2 msk smör

 

Gör så här:

Skåra svålen med 0,5 cm avstånd ner till köttet.

Gnid noga in saltet i skårorna.

Stick in lagerbladen eller lägg dem under köttet.

Lägg steken på galler i en panna och försök få svålen så vågrätt som möjligt. (Tips!

Knöla ihop lite folie och lägg under den tunna delen på steken.)

Häll 0,5 liter vatten i en form och ställ steken i en kall ugn.

Sätt på ugnen på 200 grader och kör steken i 1,5 timma.

 

Gammaldags rödkål:

Ta bort rotstocken och strimla rödkålen fint.

Fräs i en gryta med smöret.

Häll på ättikan, saften och sockret. Rör om.

Koka upp och låt sedan den stå och småputtra tills den är mjuk och genomfärgad.

 

Brunede kartofler:

Bryn potatisen i det smälta smöret och sockret. Rör om ofta.

Cote de boeuf med vitlöksmos och bruchetta

Ingredienser (4 pers):

600 gr ryggbiff

Salt och svartpeppar

2 tsk olja

 

 

 

Vitlöksmos:

6 oskalade vitlöksklyftor

20 gr smör

2,5–3 dl mjölk

Salt och svartpeppar

6 stora potatisar

 

Bruchetta:

2-3 stora tomater

1–2 skalade vitlöksklyftor

Basilikablad

2 tsk god olivolja

1 tsk balsamicovinäger

1–2 tsk grovt salt

4 skivor lantbröd

 

Gör så här:

Vänd ryggbiffen i lite mjöl och krydda.

Bryn runt om i het panna med olja.

Lägg biffen i en långpanna och sätt in i ugnen på 200 grader i 20–25 minuter.

 

Vitlöksmos:

Rosta de oskalade vitlökarna i en torr het panna så de blir bruna runt om.

Låt klyftorna svalna och skala dem sedan. Mosa dem med en gaffel.

Skala och skiva potatisen, låt koka dem mjuka i 10–15 minuter.

Häll av vattnet och lägg tillbaks i kastrullen tillsammans med smöret.

Mosa tillsammans med den varma mjölken.

Vänd ner vitlöksmoset och krydda efter smak.

 

Bruchetta:

Dela och gröp ur tomaterna. Hacka dem tillsammans med basilikabladen.

Blanda allt med god olivolja och balsamicovinägern, salta och peppra.

Rosta brödskivorna och gnid vitlök på ena sidan.

Klicka över tomatblandningen och servera genast.

Fläskkotletter med balsamico och paprika

Ingredienser (4 pers.)

4 st fläskkotletter

2 tsk olja

2-3 röda paprikor i strimlor

2 msk balsamico

Lite potatismjöl eller maizena

Flytande köttfond

 

Gör så här:

Torka kotletterna torra med lite hushållspapper.

Krydda dem med salt och svartpeppar.

Hetta upp olja i en stekpanna.

Bryn kotletterna i cirka 1 minut på varje sida under hög värme.

Skruva ner värmen och fortsätt med ytterligare 3 minuter på var sida.

Ta upp kotletterna och håll dem varma under lite folie.

Lägg i paprika och stek under omrörning i 5 minuter.

Häll på balsamicon och reducera.

Tillsätt 2 dl vatten och koka upp.

Red såsen och kryddad efter smak.

Servera med pasta eller ris och finhackad bladpersilja.

Fylld exotisk fläskfilé

Ingredienser (4 pers.)

400 gr fläskfilé

50 gr mango chutney

50 gr ananas i små bitar

50 gr äpple i små bitar

20 gr fetoast

3–4 skivor parmaskinka (eller bacon)

 

Gör så här:

Dela fläskfilén på längden.

Fyll fickan med mango chutney, ananas, äpplen och fetaost.

Lägg hop fläskfilén med fyllning och linda parmaskinkan runt om.

Bind ihop allt med hushållssnöre.

Grilla runt om under lock i 15–20 minuter.

Kryddfyllda kotletter

Ingredienser (4 pers.)

4 kotletter utan ben delade så en ficka bildas

600 gr soltorkade tomater i olja

4 vitlöksklyftor

Persilja och basilika

4 kvistar timjan

 

Gör så här:

Hacka de soltorkade tomaterna, vitlökarna, persilja, basilika och timjan, och blanda samman.

Fyll fickorna på fläskkotletterna.

Stäng kotletterna med tandpetare eller hushållssnöre.

Grilla på i ca 25–30 minuter.

Lyxspett på fläskfilé

Ingredienser (4 pers.)

800 gr fläskfilé marinerat efter egen smak

2 små rödlökar

4 gula cherrytomater

2 paprikor

4 grillspett

 

Gör så här:

Skär fläskfilén i skivor.

Marinera köttet i en marinad (Tips! Olivolja, pressad lime, vitlök, hackad chili och svartpeppar funkar bra.)

Skär rödlöken i fyra delar och dela tomaterna.

Skär paprikorna i passande bitar.

Varvar kött och grönsaker på grillspettet.

Grilla spetten i 7–8 minuter runt om.