Inspiration för dig som älskar kött

Fläskestek till Nyår

Fläskestek till Nyår

Recept för 4 personer

Fläskestek tillagad vid låg temperatur

( Kan göras några timmar innan )

1 fläskestek med svål

salt

6 dl vatten

Olja

Skär svålen ner till köttet över hela steken. Var försiktig så du inte skär i köttet. Tillsätt salt över hela svålen och gnid in ordentligt. Lägg steken på ett galler i en liten långpanna och sätt i en stektermometer i mitten av köttet. Häll vatten i långpannan. Placera steken i mitten av en kall ugn och sätt sedan ugnen på 100 ° C. Ta ut steken när innertemperaturen är 65 ° C och häll vattnet från långpannan i en kastrull. Skär försiktigt av svålen och spara den. Medan steken är i ugnen, tillagas potatisen. Precis innan servering stek svålbitarna vid 200 ° C tills de är knapriga och bruna. Steken bryns på båda sidor i en stekpanna med olja.

Rödvinssås

Skyn från fläskesteken

1 tsk mjöl

1 liter rödvin

1-2 tsk honung

Salt och peppar

25 g smör

Kyl skyn och skumma av fettet med en sked. Strö mjöl och reducera vätskan tills det bara finns ca . 1 dl kvar. Koka och reducera rödvin i en annan kastrull, tills endast 2 dl kvar. Blanda rödvin och sky och krydda med honung, salt och peppar. Var noga med att inte göra det alltför sött eftersom äpplena i lagen också ger bra sötma. Vispa tillsist i kallt smör.

Spröda potatisar

1 ½ dl olivolja

6 bakpotatisar, skalade och delade i fyra bitar

Salt och peppar

1 stor tsk gurkmeja

1 röd chili, finhackad

Värm ugnen till 200 ° C och sätt in en långpanna i ugnen med olivolja i. Koka potatisen i 8 minuter i lättsaltat vatten. Dela potatisen och krydda dem med salt, peppar och gurkmeja medan de är varma. Placera dem i het olja i en långpanna. Det är mycket viktigt att allt är varmt, så att potatisen blir spröda . Rosta i ugnen i 40 min, Tills potatisarna är spröda och knapriga. Strö över färsk hackad chili .

Rostad lök

( Kan göras dagen innan )

3 lök

2 msk olivolja

Salt och peppar

1 msk timjan , hackad

Skär av toppen och botten av lökarna och dela dem på mitten. Sätt de halva lökarna i en kastrull med skurna sidan nedåt. Fräs löken i olja på medelvärme tills de är något bränd i ytan ( 3-6 min. ). Täck pannan och koka i 3 minuter. Låt löken svalna och dela dem i deras naturliga lameller för att bilda små skålar. Krydda med salt, peppar, timjan och olivolja. Värm dem i ugnen i 4 minuter på  200 ° C.

Glaserade äpplen

1 kopp äppelcidervinäger

60 g socker

1 stjärnanis

2 äpplen, skivad på längden

Koka upp vinäger, socker och anis i en kastrull. Tillsätt äpplen och koka 1-2 minuter. Vänd dem försiktigt efter halva tiden.

Råa äpplebåtar

Skär ett äpple i skivor. Ser både vackert ut och ger en friskhet till rätten.