Favoritfilé med kryddörter och gräddstuvade kantareller

Ingredienser (4 pers.)

1 putsad fläskfilé ca 500 g

Salt och peppar

3 kvistar färsk timjan

½ bunt persilja

1 citron

Tandpetare eller hushållssnöre

Gräddstuvade kantareller:

500 g färskplockade kantareller

1 stor gul lök

1½ -2 dl grönsaksbuljong eller vatten

1½ dl grädde

3 tsk maizena

 

Gör så här:

Putsa fläskfilén noggrant. 
Gör ett snitt längs med fläskfilén, ungefär in till mitten. Krydda med salt och peppar inuti.

Plocka bladen från timjankvistarna och blanda dem med grovhackad persilja och 1 tsk rivet citronskal.

Fyll fläskfilén med örtblandningen. Vik ihop och tillslut filén med tandpetare eller bind upp den med hushållssnöre. Krydda med salt och peppar.

Tillsätt oljan i en het panna och bryn fläskfilén runtom tills den fått fin färg. Ta upp den och lägg på en tallrik.

Rensa svampen och halvera de stora. Låt den hackade löken svettas i pannan under någon minut. Skruva upp värmen. Tillsätt kantarellerna och bryn tills all vätska försvunnit. Tillsätt buljong och lägg tillbaka fläskfilén i pannan. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter eller tills fläskfilén är färdig.

Ta upp köttet och låt det vila under folie tills det är dags att skiva upp och servera.

Rör ut maizenan i grädden och tillsätt därefter till svampen. Rör runt i pannan till stuvningen är slät och klumpfri. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Servera med kokt potatis och brysselkål.