Favoritfilé med kryddörter och gräddstuvade kantareller
Ingredienser (4 pers.)
1 putsad fläskfilé ca 500 g
Salt och peppar
3 kvistar färsk timjan
½ bunt persilja
1 citron
Tandpetare eller hushållssnöre
Gräddstuvade kantareller:
500 g färskplockade kantareller
1 stor gul lök
1½ -2 dl grönsaksbuljong eller vatten
1½ dl grädde
3 tsk maizena
Gör så här:
Putsa fläskfilén noggrant. Gör ett snitt längs med fläskfilén, ungefär in till mitten. Krydda med salt och peppar inuti.
Plocka bladen från timjankvistarna och blanda dem med grovhackad persilja och 1 tsk rivet citronskal.
Fyll fläskfilén med örtblandningen. Vik ihop och tillslut filén med tandpetare eller bind upp den med hushållssnöre. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt oljan i en het panna och bryn fläskfilén runtom tills den fått fin färg. Ta upp den och lägg på en tallrik.
Rensa svampen och halvera de stora. Låt den hackade löken svettas i pannan under någon minut. Skruva upp värmen. Tillsätt kantarellerna och bryn tills all vätska försvunnit. Tillsätt buljong och lägg tillbaka fläskfilén i pannan. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter eller tills fläskfilén är färdig.
Ta upp köttet och låt det vila under folie tills det är dags att skiva upp och servera.
Rör ut maizenan i grädden och tillsätt därefter till svampen. Rör runt i pannan till stuvningen är slät och klumpfri. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Servera med kokt potatis och brysselkål.