Flankstek med rostade rotfrukter och örtig gräddsås

Ingredienser

1 flankstek, ca 500 g

Marinad:

½ dl rapsolja

2 dl rött vin

1 msk torkad timjan

1 röd lök, klyftad

½ tsk svartpeppar, malen

½ tsk salt

Ugnsrostade rotfrukter:

400 g potatis

2 morötter

2 palsternackor

2 röda lökar

2 tsk torkad timjan eller 5 timjankvistar

salt och peppar

3 msk rapsolja

Örtig gräddsås:

1 dl rött vin

2 tsk torkad timjan

2 msk japansk soja

1 tsk koncentrerad oxfond

2 dl vispgrädde

salt och malen svartpeppar

ca 1 dl vatten

Gör så här

Rosta rotfrukterna:

Tvätta och skär potatisen i klyftor, skala och skär morötter och palsternackor i bitar, skär löken i klyftor (den behöver inte skalas, då håller klyftorna ihop bättre).

Lägg allt i en ugnsform, strö över timjan, salt och peppar, ringla över olja och blanda.

Rosta rotfrukterna på ett galler mitt i ugnen (225˚) tills de mjuknat, cirka 30 minuter.

Och så köttet:

Blanda marinaden i en skål, lägg i köttet, täck med plastfolie och marinera i cirka en timme.

Torka köttet, hetta upp en stekpanna med smör, när det tystnar är temperaturen tillräckligt hög för att lägga i köttet.

Bryn köttet på båda sidorna, lägg över det i en ugnsform, sätt i en termometer och ställ in det i ugnen på eftervärmen efter rotfrukterna (cirka 200°). Ta ut det när innertemperaturen är cirka 60˚, cirka tio minuter.

Låt köttet vila i cirka fem minuter och skär det sedan i tunna, sneda skivor. Det är viktigt att skära tvärs över muskeltrådarna för att det ska bli mjukt och lätt att skära på tallriken sedan.

 

Gör såsen:

Koka ihop vin, timjan, soja och fond i en kastrull eller stekpanna. Tillsätt grädden, låt koka ett par minuter tills såsen tjocknar, smaka av med salt och peppar, späd ev med vatten eller köttsaft från flanksteken när den kommer ur ugnen.

Recept från Svenkt Kött