Fläskestek

Tips för en riktigt knaprig svål på fläskesteken.

Så här gör du:

Gind in svålen med salt. Var noggrann med att få ned salt i alla skårorna i svålen.

Stick in lagerblad i svålen eller lägg dem under köttet.

Lägg steken på ett galler i en liten långpanna, så svålen ligger så rakt som möjligt. Lägg hopknycklad stanniol eller en bit rå (skalad) potatis under steken, där den är tunnast, för att få svålen att ligga helt vågrätt.

Häll ½ l vatten i långpannan och sätt in steken mitt i en kall ugn. Tänd ugnen på 200 grader och låt steken stå i ca. 1½ timme.

• Spröd svål är A och O: Stick in en stektermometer mitt i köttet och se om svålen är spröd, när temperaturen är 55 grader.

• Om svålen är spröd: Fortsätt stekningen vid 200 grader, tills temperaturen är 65 grader.

• Om svålen INTE är spröd: Sätt upp ugnen på 250 grader, tills temperaturen är 65 grader. Håll ögonen på svålen, så den inte blir för mörk.

Ta ut steken ur ugnen. Använd stekskyn till sås.

Fläskstekssås:

Sila upp skyn i en kastrull, låt den stå ett ögonblick och skumma sedan ytan för fett. Supplera ev. med buljong, köttfond eller vin. Skaka ut vatten och vetemjöl i en redningsbägare eller rör ut maizenamjöl i lite vatten.

Koka upp skyn och tillsätt redningen i en tunn stråle under konstant omrörning. Såsen ska sedan koka ca. 5 minuter, om du har använt mjöl, och 3 minuter, om du har använt maizenamjöl.

Smaka av med salt och peppar och tillsätt ev. soja.