Fläskfilé med vårkänslor
Recept till 4 personer
Ingredienser:
1 fläskfilé ca 500 g
Salt och peppar
1 msk olja
10 g smör
1 vitlöksklyfta , krossad
2 kvistar timjan
Gör så här:
Sätt ugnen på 140 ° C varm luft. Krydda köttet med salt och peppar och brun det i en stekpanna med olja. Lägg smör, krossad vitlök och timjan ovanpå köttet i en ugnssäker form. Tillaga i mitten av ugnen till en kärntemperatur på 60 ° C. Tillagningstid ca 35 minuter. Låt köttet kan gärna vara något rosa i mitten Låt köttet dra i 5 minuter.
Vinegrett med gurka
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
8 små gurkor
Saften av en citron
Ca 1-2 msk äppelcidervinäger
Ca 3 dl god olivolja
Salt och peppar
1 rödlök ( finhackad )
Utelämna rödlök och blanda övriga ingredienser till en jämn dressing med en stavmixer. Smaka av och tillsätt till sist den finhackade löken..
Ångkokta grönsaker
2 ägg
3 morötter
4 vårlökar
1 fänkål
1 broccoli
2 dl vatten
salt
10 g smör
1 krossad vitlöksklyfta
1 kruka med timjan
Koka äggen löskokta. Låt svalna och skala dem. Skär morötter, vårlök, fänkål och broccoli i lagom stora bitar. Koka upp vatten och tillsätt salt. Lägg morötterna i vattnet och koka i 2 minuter. Tillsätt löken och koka ytterligare 1 minut. Tillsätt fänkål och broccoli och koka grönsakerna ytterligare ½ minut . Slå av vattnet och låt grönsakerna vara kvar i kastrullen. Lägg i smör, krossad vitlök och timjan blad och slunga grönsakerna i det smälta smöret så att smöret fördelas jämnt. Lägg köttet ovanpå de ångkokade grönsakerna. Dekorera med bitar av löskokta ägg och häll den färska vinägrett på över rätten.
TIPS !
Servera med små rostade potatis eller fullkornsbröd .