Helstekt rostas med portvinssås
Ingredienser (8 pers)
1-1,5 kg rostas i bit
Lite salt, helst havssalt
Nymald svartpeppar
Och smör att bryna köttet i
Gör så här:
Bind upp köttet med ett steksnöre så att den får en fin och rund form. Sätt ugnen på 200 grader.
Klappa in salt och peppar och bryn sedan köttet på hög värme i smör. Lägg den sedan i en ugnssäker form.
Stick in en stektermometer och se till att spetsen är mitt i köttbiten. När den visar 50 – 55 grader, efter runt 20 minuter, är köttet rosa. Ta ut och låt den vila i 5 minuter under lite folie.
Klipp bort snöret, skär i tunna skivor innan servering.
Ingredienser Portvinssås:
2 st schalottenlökar
1 msk smör
½ dl balsamvinäger
3 dl gott portvin (rött)
½ dl koncentrerad oxfond
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
Lite finhackad färsk timjan
3 msk svartvinbärsgelé
2 tsk Maizena
1 msk smör
Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smör, tar ca 2 minuter.
Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, vatten, tomatpuré och den färska timjanen. Koka utan lock tills ca 4 dl återstår och sila sedan allt.
Hetta upp såsen och smaka av med svartvinbärsgelén. Rör ut Maizenan i lite vatten och vispa sedan ner den i såsen.
Låt allt koka upp innan servering.