Porchetta

 

Porchetta är rullad fläsksida med fyllning som tillagas sakta i ugn. En rätt som kan varieras i det oändliga med olika fyllning beroende på smak. Enklast är att lägga färska örter på den svålfria sidan, rulla ihop, snöra och så in i ugnen.  Servera Porchettan med en sallad, rotfukter eller risotto.

 

 

Ingredienser

ca 1,5 kg fläsksida med eller utan svål

Salt och peppar

3 dl vitt vin

2 dl vatten

Örtfyllning

Ett par nävar av dina favoritörter tex; timjan, rosmarin, oregano, salvia

Fyllning med lufttorkad skinka och parmesan

250 g lufttorkad skinka

200 g riven parmesan

Färsk rosmarin

Gör så här

Gnid den svålfria sidan med salt och peppar och låt ligga i rumstemperatur i ca 1,5 timmar

Bred ut fyllningen på den svålfria sidan och rulla ihop den till en fast rulle. Gör en ögla på snöret och bind fläsksidan till en snygg rulle.

Bryn i en het stekpanna och ställ sedan in den i ugnen på 140 grader. Häll på vin och vatten och ös Porchettan då och då under tillagningen.

Tillaga i ca 2, 5 timmar och låt sedan Porchettan vila en stund innan den skärs upp i skivor precis innan servering.Porchetta snörning web