Söndag med kalvstek på menyn

 

Glöm den svenska söndagssteken med gräddsås och lingon till. När fransmännen vill äta gott på söndagen så är det kalvstek som gäller. Och den ska inte stekas i ugnen utan brässeras. Allt för den goda smakens skull. Kalv är alldeles utmärkt som ersättare till oxfilé. Lite mildare i smaken men lika gott.

 

 

Ingredienser (6 pers):

1 kg Fransyska på kalv
1 gul lök
2 morötter
3 stjälkar blekselleri
100 gr bacon
2 – 3 vitlöksklyftor
0,5 burk konserverade tomater
1 msk tomatpuré
½ flaska torrt vitt vin
1 ½ dl vatten
2 tsk torkad basilika
½ kruka färsk basilika
20 små steklökar
300 gr champinjoner eller, ännu bättre och godare, kantareller

Så här gör du:

1. Skär morötterna, sellerin och den gula löken i mindre bitar. Hacka vitlöken fint.
2. Bind upp steken och bryn den runt om i smör i en het panna.
3. Smält smör i en gryta och fräs baconet ett par minuter. Tillsätt grönsakerna och fortsätt fräsa under några minuter. Rör om lite då och då.
4. Häll över tomaterna, vinet, vattnet, tomatpurén och basilikan. Salta lite och peppra rejält med kvarnen. Låt allt småputtra i 10 minuter.
5. Stick in en termometer i steken och lägg den sedan i grytan. På med locket och låt allt puttra på svag värme till termometern är uppe i 65 grader. Då är den rosa.
6. Passa på att steka de små lökarna tillsammans med den färska hackade basilikan. Lägg allt i grytan efter en halvtimme.
7. Dela champinjonerna i kvartar och låt de bli av med lite vätska i en het stekpanna. Stek dem bruna i smör och slå i dem i grytan när det är 10 minuter kvar innan servering.
8. Ta upp steken och låt den vila medan grönsakerna puttra vidare.
9. Servera skivor av köttet på en bädd av grönsaker tillsammans med råstekt potatis.