Traditionell dansk Fläskestek

 

Ingredienser:

1–1,5 kg fläskstek

1–2 msk grovt salt

Ev. 2 lagerblad

 

 

Gammaldags rödkål:

1 kg rödkålshuvud

25 gr smör

1 dl ättika

2 dl svartvinbärssaft

1–3 msk socker

 

Brunede kartofler:

1 kg småpotatis

5 msk socker

2 msk smör

 

Gör så här:

Skåra svålen med 0,5 cm avstånd ner till köttet.

Gnid noga in saltet i skårorna.

Stick in lagerbladen eller lägg dem under köttet.

Lägg steken på galler i en panna och försök få svålen så vågrätt som möjligt. (Tips!

Knöla ihop lite folie och lägg under den tunna delen på steken.)

Häll 0,5 liter vatten i en form och ställ steken i en kall ugn.

Sätt på ugnen på 200 grader och kör steken i 1,5 timma.

 

Gammaldags rödkål:

Ta bort rotstocken och strimla rödkålen fint.

Fräs i en gryta med smöret.

Häll på ättikan, saften och sockret. Rör om.

Koka upp och låt sedan den stå och småputtra tills den är mjuk och genomfärgad.

 

Brunede kartofler:

Bryn potatisen i det smälta smöret och sockret. Rör om ofta.