Traditionell dansk Fläskestek
Ingredienser:
1–1,5 kg fläskstek
1–2 msk grovt salt
Ev. 2 lagerblad
Gammaldags rödkål:
1 kg rödkålshuvud
25 gr smör
1 dl ättika
2 dl svartvinbärssaft
1–3 msk socker
Brunede kartofler:
1 kg småpotatis
5 msk socker
2 msk smör
Gör så här:
Skåra svålen med 0,5 cm avstånd ner till köttet.
Gnid noga in saltet i skårorna.
Stick in lagerbladen eller lägg dem under köttet.
Lägg steken på galler i en panna och försök få svålen så vågrätt som möjligt. (Tips!
Knöla ihop lite folie och lägg under den tunna delen på steken.)
Häll 0,5 liter vatten i en form och ställ steken i en kall ugn.
Sätt på ugnen på 200 grader och kör steken i 1,5 timma.
Gammaldags rödkål:
Ta bort rotstocken och strimla rödkålen fint.
Fräs i en gryta med smöret.
Häll på ättikan, saften och sockret. Rör om.
Koka upp och låt sedan den stå och småputtra tills den är mjuk och genomfärgad.
Brunede kartofler:
Bryn potatisen i det smälta smöret och sockret. Rör om ofta.