Ullas småländska kroppkakor

Ingredienser till ett 20-tal kroppkakor

Till degen:

1 kg mjölig potatis

1 tsk salt

0,5 tsk strösocker

2 ägg

2-5 dl mjöl

Fyllning:

0,5 kg rimmat småländsk sidfläsk

2 st gula lökar

2 msk malen kryddpeppar

1 tsk malen vitpeppar

 

Till kokningen:

5 l vatten

2 tsk salt

 

Tillbehör:

Lingon och skirat smör efter behag

 

Gör så här:

Skala och koka potatisen, gör det gärna dagen innan.

Skär och hacka sidfläsket i små tärningar och stek det krispigt. Låt fettet rinna av på en bit hushållspapper. Hacka och stek löken glansig i lite av det fettet från fläsket och blanda ihop med fläsket i en bunke. Smaka av med krydd- och vitpeppar samt lite salt, allt efter smak.

Pressa den kalla potatisen och knäck i gulorna från äggen. Blanda väl och tillsätt socker och salt. Blanda degen väl med lite mjöl i taget och häll sedan degen på ett rikligt mjölat bakbord. Knåda tills degen släpper genom att addera lite mjöl i taget.

Ta en handfull deg och forma till en bulle. Om dina händer är väl mjölade så klibbar degen inte fast utan blir ett 20-tal vackra kroppkakor.

Platta till varje bulle som en pannkaka och lägg den i din kupade hand så att fyllningen får palts i gropen. En matsked är lagom och sedan viker du ihop kanterna över fyllningen så att den får kroppkakans bollform.

Koka upp det saltade vattnet i en stor kastrull och sänk temperaturen en aning. Lägg ner några kroppkakor i taget och se dem sjunka till botten. Efter en stund flyter de upp och ska guppande sjuda i runt 5 minuter, ta sedan upp dem med en hålslev och låt dem rinna av. (Häll lite kokvatten över dem så fastnar de inte på tallriken.)

Traditionen påbjuder att de serveras enbart kokta men prova gärna att steka dem i rikligt med smör. Extra gott tycker de som inte är vana att äta denna småländska delikatess. Naturligtvis serveras allt med krösamos (lingonsylt för alla vanliga svenskar) och skirat smör. Gott!