Örtig fläskytterfilé med helgrillad blomkål

Med örtmarinad, ört- och parmesanmajonnäs, grillade citroner, morötter och blomkål

För fyra personer
600 g fläskytterfilé
6 rosmarinkvistar
1 knippe timjan
3 vitlöksklyftor
Rädisor och grillad citron till servering
Skär vitlöksklyftorna i skivor och blanda med timjan- och rosmarinkvistarna. Vira in köttet i örtblandningen och bind fast med hjälp av bindgarn. Grilla på indirekt värme under lock tills innertemperaturen är 65°. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp.

Helgrillad blomkål
1 blomkålshuvud
1 dl rapsolja
Salt och peppar
Pensla blomkålen med oljan runt om, salta och peppar. Lägg blomkålen på grillgallret, på indirekt värme under lock. Grilla 40-50 minuter tills blomkålen fått fin färg och är mjuk med lite krispighet inuti.

Grillade morötter
2 knippen späda morötter (eller palsternacka)
2 msk rapsolja
Salt och peppar
Vänd morötterna i rapsolja, salta och peppra. Lägg dem på grillgallret på indirekt värme och grilla ca 15-20 minuter beroende på storleken.

Ört- och parmesanmajonnäs
2 dl majonnäs
4 msk örter som gräslök, persilja, timjan
¾ dl riven parmesan
1 msk citronsaft
Peppar
Blanda ihop alla ingredienser och smaka upp med citronsaft och peppar.

Servering
Dela blomkålen i mindre bitar och lägg upp på tallrikar med köttet och morötterna. Häll upp ört-och parmesanmajonnäsen i mindre skålar och servera till. Dekorera med örter, rädisor och grillad citron.

Asiatisk salladskarré med fänkåls-coleslaw

Med sesam- och limeglaze, mynta- och jordnötssallad och en krämig coleslaw

För fyra personer
4 skivor fläskkarré

Sesam- och limeglaze
½ dl rapsolja
2 tsk sesamolja
Saften från 1 lime
2 msk riven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
Peppar
Blanda ihop alla ingredienser till glazen och pensla karréerna medan de grillas. Grilla på hög värme. Låt köttet vila, skär upp det i skivor.

Fänkåls-coleslaw
½ fänkål
2 morötter
2 salladslökar
1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
Salt och peppar
Strimla fänkålen och morötterna. Skär salladslöken i tunna strimlor. Blanda med majonnäsen och crème fraichen. Smaka upp med salt och peppar.

Servering i salladsblad
1 huvud romansallad
1/3 gurka
8 rädisor
ca 12 myntablad
1 litet knippe koriander
½ dl jordnötter, hackade
Skär gurka och rädisor i tunna skivor. Lägg köttet och coleslawen i romansalladsbladen. Toppa med rädisor, gurka, jordnötter och örter.

Äppelspjäll med glödbakad lök

Med äppel- och ingefärsglaze, grillad tomatsalsa och glödbakad lök

För fyra personer
4 portioner spareribs

Äppel- och ingefäraglaze
½ dl äppelmust
2 msk soja
1 dl chilisås
2 msk riven ingefära
Salt och peppar
Riv ingefäran och blanda ihop alla ingredienser. Pensla spareribsen med glazen medan de grillas.

Glödbakade lökar
4-6 gula eller röda lökar
1 dl riven parmesan
2 msk olivolja
Salt och peppar
Lägg lökarna hela med skal direkt i glöden, låt dem ligga cirka 30 minuter. Skala av det som blivit svart. Dela lökarna. Riv parmesanost över och avsluta med olivolja, salt och peppar.

Grillad tomatsalsa
6 hela tomater
2 vitlöksklyftor
2 rosmarinkvistar
1 litet knippe timjan
½ dl olivolja
Ca 10 basilikablad
Salt och peppar
Ställ tomaterna på aluminiumfolie, dela vitlöksklyftorna på hälften och lägg tillsammans med tomater och örter. Ställ på gallret och låt allt bli mjukt 30-40 minuter. Mosa ihop allt och smaka upp med olivolja, basilika, salt och peppar.

Servering
Skär upp spareribsen och lägg upp på ett stort fat med lökarna och tomatsalsan.

Grillkorv med senapscrème

Med svensk färskpotatis, picklad rödlök, hemsaltad gurka och senapscrème

För fyra personer
4 portioner grillad korv
4 portioner kokt delad färskpotatis
Lite persilja till dekoration

Picklad rödlök
2 rödlökar
2 dl vatten
1 dl socker
1 dl ättika 12%
Värm vatten, socker och ättika tills sockret precis löst sig. Skär löken tunt och lägg i en burk med lagen. Låt dra, gärna ett dygn innan servering. Den lök som inte går åt kan stå i kylen i drygt en vecka.

Senapscrème
3 dl crème fraiche 34%
3-4 msk grovkornig senap
½ dl hackad persilja
Salt och peppar
Vispa crème fraichen tills den är tjock, rör ner senap och persilja. Smaka upp med salt och peppar.

Saltad gurka
1 gurka
Salt
Dela gurkan i grova bitar, strö över salt och låt den stå ca 30 minuter. Torka av vatten som lagt sig på gurkan.

Servering
Lägg upp korv och potatis på ett fat tillsammans med den picklade löken. Klicka ut senapscrèmen och fördela gurkan. Dekorera med extra persilja.

Karréstek

Dalsjöfors karréstekar är redan färdigmarinerade och tillagas enkelt i ugn eller gryta. Servera med potatis och/eller en god sallad och gör en sås av skyn.

Tillagning i ugn:

Sätt ugnen på 175°C. Ta upp köttet ur förpackningen och lägg det i en långpanna. Tillaga i ugnen i ca 1 1/2-2 timmar (innertemperatur ca 80°C). 5.Låt köttet vila 15-20 minuter.

Tillagning i gryta:

Smält smöret i en het stekgryta. Bryn köttet runtom så det får fin yta. Om du vill bryn lök och morötter och slå sedan på vatten så det täcker ca hälften av steken. Sänk värmen och låt köttet småputtra med lock tills köttets innertemperatur visar 75 grader. Ta upp det och slå in i aliminiumfolié för att vila.

Såsen :

Häll skyn från steken i en kastrull och red av såsen med med maizenamjöl utrört i lite vatten. Tillsätt en grädde och smaka av med salt och peppar.

Grillad Pluma med ljummen potatis- och paprikasallad

Ingredienser

600 g pluma salt nymalen svartpeppar

Ljummen potatissallad med paprika:

500 g potatis

2 röda paprikor, strimlade

1 gul lök, skuren i tunna skivor

½ dl olivolja

3 msk rödvinsvinäger

½ dl vatten

1 tsk paprikapulver

½ tsk salt

2 krm svartpeppar

Gör så här

Ta fram köttet ur kylen, salta det på båda sidor, lägg det på en tallrik, täck med plastfolie och låt det stå på köksbänken tills det är rumsvarmt.

Gör salladen under tiden: Skala eller skrubba och koka potatisen, skär den i mindre bitar. Fräs löken i olja tills den är mjuk och genomskinlig, tillsätt paprikan och fortsätt att fräsa tills den mjuknat, lägg blandningen i en skål och tillsätt potatisen. Blanda ingredienserna till dressingen, häll den över grönsaker och potatis och låt salladen svalna något.

Grilla köttet på utegrill eller i grillpanna, ca 5 min på varje sida. Peppra efter grillningen och servera genast.

Recept Svenskt kött och foto: Daniel Hertzell

Helstekt entrecôte med potatis- och fetaostsallad

Ingredienser

8 portioner

1 kg entrecôte, hel
1 kruka färsk dragon, hackad
4 vitlöksklyftor, rivna
2 msk chiliflakes
rivet skal och saft av 1 citron,
2 msk salt
2 msk rapsolja

Potatis och fetaostsallad:

1 kg potatis, kokt, delad
2 krukor vattenkrasse, grovhackad
2 rödlökar, skivade
250 g cocktailtomater, delade
1 dl svarta oliver, kärnfria
200 g fetaost, smulad
3 msk olivolja
saften av 1 citron
salt och svartpeppar

ev 4 dl rödvinssås, butiksfärdig

Gör så här

Värm ugnen till 125º.

Gnid in köttet med dragon, vitlök, chiliflakes, citronskal och salt. Häll över citronsaft. Bryn köttet i olja.

Stek i ugn med köttermometer till innertemperatur 60º för rosa kött. Låt vila i folie 15 minuter.

Skär i ½ – 1 cm tjocka skivor.

Blanda alla ingredienser till potatissalladen.

Värm såsen.

Servera köttet med sallad och sås.

Recept: www.svensktkott.se Foto: Mikael Strinnhed

Apelsinbräserade kotletter med lök- och citruskompott

Ingredienser till 4 portioner

4 fläskkotletter
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk flytande matfett
1 dl koncentrerad apelsinjuice
½ dl vatten
2 msk citronsaft, pressad
½ dl vitt vin
salt och malen vitpeppar

Lök och citruskompott:

2 apelsiner1 rödlök, skivad
1 vitlöksklyfta, hackad
3 dl hela tomater, konserverade
1 dl vitt vin
1 dl svarta oliver
salt och malen svartpeppar

3 dl vatten
1 tsk salt
3 dl couscous

Gör så här

Fräs lök och vitlök i matfett i en traktörpanna. Tillsätt juice, vatten, citron och vin. Krydda med salt och peppar. Koka upp. Lägg i köttskivorna och se till att vätskan täcker. Späd eventuellt med mer vatten. Sjud ca 20 minuter.

Skala apelsinerna med kniv och skär klyftor mellan hinnorna. Koka ihop rödlök, vitlök, tomater och vin. Tillsätt apelsinklyftor och oliver och låt allt bli varmt. Krydda med salt och peppar.

Koka upp vatten och salt och häll över couscousen. Rör om och låt svälla under lock 3 minuter.

Recept: Svenskt kött Foto: Arne Adler

Oxbinga glaserad med örtfärskost på grovt bröd

Ingredienser

20 portioner

1 kg rimmad oxbringa eller kalvbringa, kokt, kall

Glaze:
2 dl flytande honung
svartpeppar
2 msk citronsaft

Örtfärskost:
2 dl philadelphiaost
1 dl crème fraîche
1 dl blandade färska örter, hackade
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk fransk senap
salt och vitpeppar

1 grov baguette eller grovt lantbröd
2 msk olivolja

Gör så här

Värm ugnen till 225º.

Glaze:

Blanda honung, peppar och citron. Pensla bringan och skär i portionsbitar.

Örtfärskost:

Blanda samman philadelphia, crème fraiche, örter, lök, vitlök och senap till en kräm. Krydda med salt och peppar.

Skär baguetten diagonalt i åtta millimeter tjocka skivor. Pensla med olja och rosta i ugn.

Lägg ostkräm på brödet och toppa med köttet.

Receptet är komponerat av Andreas Nylén, Sveriges Köttkock 2003

Foto:Arne Adler

Wallenbergare på kalvfärs

 

 

Wallenbergaren börjar med en fin färs på kalv, endast uppblandad med äggulor och grädde som serveras med gräddig potatismos, gröna ärter och rårörda lingon.

 

 

Ingredienser

4 portioner

600 g kalvfärs, kylskåpskall
3 äggulor
salt och malen vitpeppar
2 dl grädde
1 dl ströbröd, finsiktat
smör, brynt

Till servering:
brynt smör
rårörda lingon
små, fina ärter
potatismos

Gör så här

Blanda samman färs, ägg, salt och peppar till en jämn och lätt seg färs. Rör ner grädde, lite i taget.

Forma till åtta biffar, vänd dem i ströbröd och lägg dem på en skärbräda att stelna en kort stund.

Stek biffarna brynt smör, några i taget, på medelvärme.

Servera nystekta med tillbehören.