Kalvkotlett med kall ostsås

En stekt eller  grillad kalvkotlett blir extra god med den överraskande brytningen av en kalla ostbaserad sås.  Använd gärna dina favoritkryddor som garnering eller i såsen. Fritt fram!

Ingredienser (4 pers)
4 utskurna kalvkotletter (med ben blir det lite saftigare)
Olja, soja

Bakad potatis
1 kg delikatesspotatis
Olivolja
Salt och svartpeppar
1 näve färsk timjan

Såsen
100 g fetaost
100 g neutral philadelphiaost
1 dl crème fraiche elller turkisk yoghurt
1–5 vitlöksklyftor (allt efter smak)

Gör så här
1. Börja med att mixa alla ingredienser till såsen i matberedare eller mixer. Krydda med salt och peppar, ställ kallt till servering. Blanda gärna i dina egna favoritkryddor. Prova gärna koriander och några droppar lime.
2. Lägg potatisarna i en ungsfast form och pensla dem med en god olivolja. Strö sedan på en lager med hackad färsk timjan (rosmarin i blandningen är extra gott) salta och peppra efter smak. Ställ formen i ugnen på 200 grader, cirka 30 minuter och ät dem sedan med skal på. Gott och nyttigt.
3. Vispa ihop lika delar olja och soja som du sedan vänder köttet i innan du steker eller grillar dem, 3–4 minuter på varje sida.
4. Servera allt med en grönsallad.

Kokt kalvhögrev med spansk mandel, lökkompott, gröna oliver och sardell

Ingredienser (4 pers):

ca 600-800 gram benfri högrev
2st morötter
1 vitlök,
timjan och lagerblad
hel svartpeppar
5 stora gula lökar
100g spansk mandel
100g stora gröna oliver med kärna
8 st sardell filéer
Balsamico vinäger, salt , peppar och olivolja
1 liten bunt persilja

Gör så här:

Skölj högrevet under kallt vatten. Bryn köttet i en gryta. Fyll på med kallt vatten så att det täcker. Koka upp så det skummar ordentligt. Skär morötter och lök i 3 cm bitar och kom dem i samman med timjan, 4 st lagerblad och 1 msk hel svartpeppar. Låt köttet skuda försiktigt i ca 1 ½ timme. Skala resten av lökarna och finsnitta dem. Bryn dem med olja i en panna på medelhög värme under lång tid så de får en karameliserad yta. Rosta mandeln och grovhacka den. Skär med en liten skalkniv köttet från oliverna. Hacka sardellen och vänd dem samman med mandel, lök och oliver. Smaka av med balsamicovinäger och hackad persilja, salt och peppar. När köttet är klart lyft det upp och låt det vila 10 min. Plocka köttet i långa strimlor så det följer fibrerna. Vänd köttet tillsammans med lökblandningen och smaka till med ev mer salt etc.

Servera gärna med rotfrukter eller en god tomatsallad.

Rosastekt kalvinnanlår med kavring, pressgurka, rödlök och smörgåskrasse

Ingredienser (4 pers)

Ca ½ kg kalvinnanlår
1 st kavring
100g pressgurka
1 stor rödlök
2 backar smörgåskrasse
1 st hjärtsallad( eller någon annan krispig sallad)
Smör och havssalt och peppar

 

Gör så här:

Rumstemperera kalven. Salta och peppra den. Bryn den i olja och sätt den i ugn på 100 grader tills den har en kärntemparatur på 56 grader. Ta ut den och låt den vila under ugnsfolie. Skär 8 skivor kavring och bre dem med smör. Skala rödlöken och skiva den i så tunna skivor som möjligt och lägg dem i isvatten. Skölj salladen och låt den rinna av på papper samman med löken. Servera kavringen med sallad, skivor av kalven, rödlöken, pressgurka och toppa med rikligt av krassen. Salta med havssalt och peppar.

Här kan man ju med all rätt använda lite majonäs på toppen också om man så önskar!

 

Foto: Åsa Hansdotter

Den som väntar på något gott, väntar ofta på ett långkok

Det stämmer i alla fall utmärkt på detta kalvbogsrecept för det är ett riktigt långkok i två scener. Så börjar du i tid har du (och dina gäster) något riktigt trevligt att se fram emot. Det bästa med receptet är att du kan göra så mycket annat än att stå och passa grytorna vid spisen.

Ingredienser (4 pers)
1,2 kilo kalvbog
salt och svartpeppar
3 hackade schalottenlökar
2–4 hackade vitlöksklyftor
2 lagerblad
En rejäl näve färsk timjan
2 dl krossande eller passerade tomater
2 dl vitt vin
2-3 msk enklare cognac
2-3 msk koncentrerad tomatpuré
2 msk rårörssocker

Gör så här kvällen innan
1. Lägg ett lager med schalottenlök, vitlök, lagerblad och timjan i botten av en emaljerad gryta. Skvätt lite cognac över allt.
2. Krydda kalvbogen med salt och svartpeppar och lägg sedan i grytan. Häll tomaterna och vinet runtom.
3. Lägg sedan på locket, ställ in allt i kylskåpet. Lägg dig.

Gör så här morgonen efter
1. Sätt ugnen på 80-90 grader. Ställ in grytan i nedre delen av ugnen, och åk till jobbet.
2. Låt grytan stå och småputtra i ugnen medans du gör andra viktigare saker i 8-10 timmar.
3. Tag ut grytan ur ugnen och lyft ur kalvbogen som nu är så mör att den faller i bitar.
4. Tillsätt ett par tre matskedar med en riktigt koncentrerad tomatpuré och några matskedar rårörssocker.
5. Sära köttet med hjälp av några gafflar medan såsen reduceras och den färska pastan kokar.
6. Servera allt med mängder av parmesan och nymald peppar.

Apelsinstekt fläskkarré på sydamerikanskt vis

Ingredienser

8 portioner

1 kg fläskkarré, benfri, putsad
3 dl juice Tropicana Breakfast Ruby
1 msk pressad limesaft
3 hela kryddpepparkorn
10 hela svartpepparkorn
1 lagerblad
½ tsk malen spiskummin
½ msk salt

Gör så här:

Skär karrén i bitar och bryn i stekpanna. Lägg över i en gryta och tillsätt övriga ingredienser. Sätt ett lock på grytan och låt den puttra i ca 40 minuter.

Till servering:

Marinerad lök
Tortilla
Marinerade svarta bönor
grov bulgur eller grönt vete

 

Foto: Arne Adler

Karré med dijon- och grönpepparsås

 

 

Ingredienser

4 portioner

4 skivor benfri fläskkarré á 125 g
1 msk smör
salt och malen vitpeppar

 

Sås:

2 msk schalottenlök, finhackad
1 msk smör
2 dl mörk oxbuljong
1 dl crème fraiche
1 msk fransk senap
1 msk soja
1 msk konserverad grönpeppar

Gör så här:

Fräs lök i smör. Häll på buljong och rör ner crème fraiche och senap. Koka ihop några minuter. Tillsätt soja och grönpeppar.

Stek köttet i smör på medelvärme 3 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.

Lägg köttet i såsen. Hetta upp.

Citron- och korianderkryddade spett med stor couscous och harissadressing

Ingredienser

8 bufféportioner
500 g färsk skinka, i 8 långa, smala remsor

Kryddblandning:

1 tsk korianderfrö
rivet skal av 2 citroner
2 msk mango chutney
½ tsk salt

Du behöver också:

8 träspett, blötlagda

Dressing:

2 röda paprikor, rostade
3 msk olivolja
1 tsk harissa eller chilipasta
½ tsk salt
vatten

Couscous:

3 dl stor couscous
1 tsk gurkmeja
½ tsk salt
3 vårlökar, skivade
30 g russin
30 g aprikoser, i bitar
30 g cashewnötter, grovhackade
200 g körsbärstomater, halverade
1 msk färsk mynta, grovhackad

Gör så här

Kryddblandning:

Stöt korianderfrön i mortel. Blanda med citronskal och mango chutney.

Trä köttet på spett och pensla med kryddblandningen. Salta och grilla spetten cirka 3 minuter per sida.

Dressing:

Mixa paprika med olja och harissa. Salta och späd med vatten till önskad konsistens.

Couscus:

Koka upp vatten med gurkmeja och salt. Koka couscousen mjuk cirka 15 minuter. Häll av och kyl med kallt vatten.

Blanda lök, russin, aprikoser, nötter och tomater med couscousen. Tillsätt mynta och häll över dressing.

Recept från Svenskt Kött i samarbete med Malin Söderström. Foto: Stefan Andersson/Söderberg argentur

Klassisk grillkotlett med ben

En klassisk kotlett med ben är perfekt på grillen. Vår Grill´it kotlett är färdigmarinerad och passar utmärkt dagar då men inte känner för att joxa med marinaden själv. Så enkelt det bara kan bli, några minuter på grillen på varje sida. Och servera med goda tillbehör.

Grilla tillbehören samtidigt!

En smart extrautrustning till din grill är en behändig grillkorg som gör att du kan servera läckra grönsaker till köttet. Pensla lite neutral olja eller grillolja på majkolvar, sparris, broccoli, aubergine eller zucchini och lägg dem i korgen. Potatis? Svep in dem i folie och lägg dem direkt på gallret. Busenkelt och när de är färdiga skär du bara ett kryss rakt igen foliet och klickar i lite smör eller varför inte lite sauce verte?

Sause verte är en enkel god kall sommarsås som passar lika bra fläskkött som sallader och fisk. Användbar med andra ord. Och snabbt går det också. Lägg allt i en mixer och låt den sedan göra jobbet!

Ingredienser:

2,5 dl gräddfil

0,5 dl majonnäs

100 gram spenat

4–5 msk hackade färska kryddor som gräslök, dill, körvel och dragon

2 tsk dijonsenap

salt och peppar

 

Basilikamarinerad rostbiff

Foto: Kent Jardhammar

Ingredienser

6 portioner

1 kg rostbiff
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar

 

Marinad:

2 krukor färsk basilika, hackad
1 dl olivolja
2 krm salt
1 krm malen vitpeppar
1 msk vitvinsvinäger

2 msk kapris
2 röda lökar, finhackade

Italiensk risotto:

2 schalottenlökar, hackade
3 msk smör
6 dl avorioris
1,2 liter kalvbuljong, varm
200 g rensad Karl Johan, i bitar
50 g parmesanost, grovt riven
250 g sockerärter, strimlade
2 tomater, tärnade
salt och vitpeppar

Garnering:

sallat och färska örter, hyvlad parmesan

Gör så här

Värm ugnen till 125º.

Gnid in köttet med salt och peppar och lägg i en ugnssäker form. Stek med digitaltermometer i nedre delen av ugnen till innertemperatur 55º.

Låt vila 15 minuter i folie och låt sedan kallna. Skär i tunna skivor.

Blanda basilika och olja. Tillsätt salt, peppar och vinäger.

Lägg upp skivorna på uppläggningsfat. Strö över kapris och rödlök och häll över marinaden. Täck med plastfilm och ställ kallt ca 2 timmar.

Smält 1 msk smör i en kastrull. Fräs lök, tillsätt ris och fräs ytterligare någon minut. Slå på buljong, lite i sänder allt eftersom det kokar in. Rör regelbundet i riset. Sjud tills det har en krämig konsistens.

Stek svamp i smör och blanda med ris, tillsätt parmesan, sockerärter och tomater. Krydda med salt och peppar.

Tips: Karl Johansvampen kan bytas ut mot annan svamp i motsvarande mängd.

Grillad grissida och filé med ugnsbakad mandelpotatis och grön pesto

Ingredienser

4 portioner

300 g färskt sidfläsk med svål, i 4 bitar, ca 3 cm tjock
300 g fläskfilé, skivad
salt och vitpeppar

Ugnsbakad mandelpotatis:
750 g små mandelpotatisar med skal
2 rödlökar, klyftade
4 kvistar färsk rosmarin, repade
4 kvistar färsk timjan,repade

1 msk olivolja
flingsalt och grovmalen svartpeppar

4 msk pesto

Gör så här

Värm ugnen till 200°.

Tvätta potatisen och lägg den i en långpanna tillsammans med löken. Strö över rosmarin och timjan. Ringla över olja. Stek i ugn ca 30 minuter. Vänd någon gång under tiden. Krydda med salt och peppar.

Snitta svålen på sidfläsket och krydda filén med salt och peppar. Grilla fläsket ca 7 minuter per sida på grill eller i panna. Grilla filéskivorna ca 2 minuter per sida.

Servera med pesto.

Foto: Arne Adler