Revbensspjäll provencale

Saftiga revbesspjäll är enkelt att göra och gott året runt. Här är ett recept som ger mycket smak och riktigt goda spjäll. Servera med en sallad och klyftpotatis.

Ingredienser

4 portioner

1 kg tjocka revbensspjäll

Marinad:

½ dl soja

½ dl äppelcidervinäger

2 msk olja

2 vitlöksklyftor, hackade

1 tsk rosmarin

1 tsk salt

½ tsk grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till marinaden. Häll i en plastpåse, lägg i köttet och marinera minst 2 tim.

Värm ugnen till 175°. Lägg köttet i en ugnssäker form med bensidan upp. Stek i nedre delen av ugnen 30 minuter. Vänd spjället och stek ytterligare 1 timme.

Recept från Svenskt kött  Foto: Kent Jardhammar

Höstwok

Nu finns det gott om bönor, ärtor och olika härliga rotfrukter i butikernas diskar. Kanske odlar du själv och kan njuta av årets höstskörd. I en wok kan du ta med det som ser fint ut för dagen. Naturens hela färgsprakande spektra i pannan gör att måltiden blir en fröjd både för ögat och smaklökarna.

Här är ett grundrecept för 4 personer. Byt ut och lägg till efter tillgång och smak!

 

400 g skinka
2 tsk olja
300g zucchini
300 g morötter
200 g bönor
200 g röd paprika
Ett knippe salladslök
1 tsk finhackad röd chili
1 tsk finhackad färsk ingefära
1 tsk finhackad vitlök
2 msk honung
1 dl soja

Strimla skinkan och stek med lite olja i en wok på hög värme 3-4 minuter. Det går lika bra att använda en rymlig stekpanna. Skär grönsakerna i långa, tunna stavar och stek dem snabbt, 2-3 minuter. Lägg tillbaka köttet och blanda med grönsakerna.

Blanda soja med honung och röd chili, färsk ingefära och vitlök och häll blandningen över rätten. Värm ordentligt och servera genast med nudlar eller ris.

Porchetta

 

Porchetta är rullad fläsksida med fyllning som tillagas sakta i ugn. En rätt som kan varieras i det oändliga med olika fyllning beroende på smak. Enklast är att lägga färska örter på den svålfria sidan, rulla ihop, snöra och så in i ugnen.  Servera Porchettan med en sallad, rotfukter eller risotto.

 

 

Ingredienser

ca 1,5 kg fläsksida med eller utan svål

Salt och peppar

3 dl vitt vin

2 dl vatten

Örtfyllning

Ett par nävar av dina favoritörter tex; timjan, rosmarin, oregano, salvia

Fyllning med lufttorkad skinka och parmesan

250 g lufttorkad skinka

200 g riven parmesan

Färsk rosmarin

Gör så här

Gnid den svålfria sidan med salt och peppar och låt ligga i rumstemperatur i ca 1,5 timmar

Bred ut fyllningen på den svålfria sidan och rulla ihop den till en fast rulle. Gör en ögla på snöret och bind fläsksidan till en snygg rulle.

Bryn i en het stekpanna och ställ sedan in den i ugnen på 140 grader. Häll på vin och vatten och ös Porchettan då och då under tillagningen.

Tillaga i ca 2, 5 timmar och låt sedan Porchettan vila en stund innan den skärs upp i skivor precis innan servering.Porchetta snörning web

 

Högrev med fikon och paranötter

 

En underbar höstgryta med mustig smak och spännande innehåll. Använd gärna tryckkokare så stannar alla smakerna kvar i grytan och så går det betydligt fortare att tillaga.

 

Grytan är anpassad till 4-6 personer

 

Ingredienser 

900 g högrev

6 st scharlottenlökar

7,5 dl rött vin

1 liter vatten

4 msk oxfond

150 g hela paranötter

8 st torkade fikon

6 st färska fikon

400 g mjölig potatis

400 g rotselleri

100 g smör

1 dl mjölk

Gör så här:

Skär högreven i gitar och bryn. Bryn den klyftade löken. Lägg kött och lök tillsammans med vin, vatten, fond och hackade torkade fikon.

Koka i tryckkokaren i ca 1 timme (2 timmar i vanlig gryta)

Rosta under tiden paranötterna (hela) i en torr panna.

Red ev av grytan med 2 msk mjöl. Smaka av och tillsätt salt och peppar.

Till sist tillsätt rostade paranötter och klyftade färska fikon.

Servera med pure av potatis och rotselleri. Vispa kokt potatis och rotselleri med smör och mjölk. Smaka av med slat och peppar.

Strö över nyhackad bladpersilja

Småländska raggmunkar med stekt fläsk

 

Riktiga raggmunkar med rimmat stekt sidfläsk passar nästan alltid, både till lunch och middag. Enkelt att göra och fantasktiskt gott och mättande. Gör gärna egna rårörda lingon och servera till. Rör de råa lingonen med socker.

Receptet är anpassat för 4 personer.

 

Ingredienser

800 g potatis

1 ägg

1 1/2dl vetemjöl

3 dl mjölk

2 tsk salt

50 g smör

rårörda lingon

stekt rimmat fläsk

Gör så här

 1. Gör en pannkakssmet av ägg, mjöl och mjölk.

2. Skala potatisen och riv den på ett rivjärn direkt ner i smeten så hinner den inte mörkna. Salta.

3. Stek små plättar av smeten i smör på måttlig värme så att potatisen hinner bli genomstekt. Servera med rårörda lingon och stekt rimmat fläsk.

Karré med kantareller och savoykål

 

 

Nu tittat herr kantarell äntligen fram och sätter guldkant på tillvaron! Här är ett fantastiskt gott recept med barbeque- och ölstekt karré. Serverad med skogens guld och savoykål. Receptet är till 4 personer.

 

 

Ingredienser Karré

1-1,2 kg fläskkarré

Salt och peppar

1 Stout eller annan mörk öl

1 knippe timjan

1 dl BBQ sås

Gör så här:

Gnid karrén med salt och peppar och lägg den i en gryta med lock. Tillsätt öl och timjan. Ställ grytan i mitten på en kall ugn. Sätt på ugnen på 180°C och låt den stå i 2½ timmar. Ta sedan av locket och pensla på BBQ sås. Höj värmen till 200°C i ytterligare ca  ½ time.

Ingredienser Savoykål:

1 savoykål

2 dl kraftig kycklingbuljong

2 tsk rivet citronskal

3 klyftor vitlök

2 msk soja

1 äpple

dragon

Gör så här:

Ta bort de yttersta bladen på kålen och dela den i 8 delar. Koka i saltat vatten i ca 4 minuter. Koka upp buljongen med citronskal, vitlök, soja och dragon. Häll buljongen över den avrunna kålen och låt stå i ca 3-4 minuter. Skär äpplet i bitar och strö över kålen.

Stekta kantareller:

Stek 250 g kantareller i lite olivolja med 1 finhackad röd chili samt salt och peppar i 3-4 minuter.

 

Pulled Pork

Ingredienser:

1,5 kg benfri karré eller bog

2 gula lökar

1 vitlök

1 flaska barbecuesås

 

 

Till servering:

Ett gott surdegsbröd i skivor

1 fint strimlad rödlök

Ruccola

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 125°C.

Krydda köttet runt om med salt och peppar. Lägg det i en gryta med lock som tål ugnsvärme.

Skala och skär löken i klyftor. Lägg lök och vitlök runt om köttet i grytan.

Häll på barbecuesåsen så det täcker kött och lök.

Sätt på locket, låt köttet stå i nedre delen av ugnen 5-6 timmar, tills det är riktigt mört. Tips! Sänk värmen till 75°C så kan du ställa in köttet på morgonen när du går till jobbet och så är det klart lagom till middagen ca 12 timmar senare.

Dra isär köttet direkt i grytan med en gaffel så det faller isär och blandas med såsen.

Låt var och en fylla sitt bröd med kött och tillbehör!

 

Entrecôte café de Paris

Ingredienser (4 pers.)

4 skivor entrecôte, ca 2 cm tjocka

salt & peppar

smör

 

 

 

Gör så här:

Låt köttet bli rumstempererat.

Salta och peppra i god tid innan.

Stek i het panna med smör eller grilla/halstra i 2-3 minuter på var sida.

 

Ingredienser Café de Paris-smör:

200 gr rumsvarmt osaltat smör

1 msk tomatpuré

1 msk ljus fransk senap

1 st finhackad schalottenlök

1 st finhackad vitlök

1 tsk worcestersås

0,5 dl finhackad bladpersilja

0,5 dl finhackad gräslök

1 msk herbes de provnce

2 krm paprikapulver

1 krm cayennepeppar

1 tsk nymald svartpeppar

0,5 tsk salt

 

Gör så här:

Kör alla ingredienserna i en mixer till en slät massa.

Lägg på ett fat och ställ in i kylen eller i plastfolie i frysen.

 

 

Rostbiff på fransyska

Ingredienser (4 pers.)

Ca 1 kg fransyska (så räcker det till dagen efter också!)
Olja till stekning
Salt och svartpeppar
Tråd att binda steken med
Färsk timjan och vitlök

 

Gör så här:
Rumstemperera köttet innan stekning.

Bind eventuellt upp fransyskan om det finns behov, köttet blir då jämnare stekt.

Salta och peppra köttet. Använd gärna havssalt det ger en bra smak och karaktär, snåla inte!!

Bryn fransyskan runt om och sätt sedan in den i ugnen på mellan 80 och 100 grader. Köttet ska inte stå i för hög värme.

Stek till en innertemperatur på 56-58 grader, använd gärna en digital termometer.

Ta ut och låt vila i ca 15 minuter innan köttet trancheras.

Servera gärna med en majonäsbaserad dressing ex cesardressing.

Plankstek ála Wretman

Ingredienser (2 pers)

2 skivor ryggbiff med kappa, 400 gr.
Salt
Peppar

2 Hickoryplankor

 

 

Gör så här:

Olja plankorna lite lätt i olivolja

Ställ dem i ugnen på 200° tills de är riktigt heta.

Under tiden stek köttet i en riktigt het panna med lite smör. 1 minut på varje sida.

Spritsa ut potatismoset längs kanterna på plankan.

Lägg bacon och sparrisknytet vid ena kortsidan tillsammans med tomathalvorna.

Lägg den stekta grillbiffen (med kappan på eller bortskuren) i mitten.

Kör allt i ugnen på 275° tills potatismoset börjat få lite färg.

Servera direkt på plankan med lite rumstempererad bearnaisesås

 

Ingredienser hemlagad potatismos:

0,5 kg potatis (helst en mjölig sort)
100 gr smör
2 dl gammaldags mjölk (alt. lite grädde)

 

Gör så här:

Koka den skalade potatisen
Koka upp mjölken så smöret smälter
Pressa potatisen och häll på mjölk/smörblandningen
Krydda efter smak med salt och peppar

Ingredienser garnityr:

2 skivor bacon

8 stänger med färsk grön sparris
2 tomater

Gör så här:

Linda en baconskiva runt 4 sparrisar.

Dela tomaterna och krydda köttsidorna med peppar och salt. Klicka lite smör på.